Home » Eropuit » De Deelen in Heerenveen
De Deelen in Heerenveen

Kan jij nou echt vrolijk worden van een mooi stuk natuur? Reis dan eens af naar het Heerenveen! Hier vind je namelijk De Deelen, een adembenemend natuurgebied van wel 2700 hectare. Alleen om deze kolossale omvang kun je er zonder moeite een hele dag mee vullen. Denk aan verfrissende wandelingen, fietstochten en het spotten van nieuwsgierige diersoorten. Ook kun je even. lekker ontspannen bij de eet- en drinkgelegenheden in de buurt van De Deelen. Dit gebied kent ook een interessante geschiedenis, dus blijf zeker verder lezen. Van Dal zocht het voor je uit!

Adres

Hooivaartsweg 4, 8458 Luinjeberd

Parkeergelegenheid

In de buurt van De Deelen zijn parkeermogelijkheden

Rolstoelvriendelijk

Niet elk pad is rolstoelvriendelijk

Grootte

2700 hectare

Gebied

Bos

Het Jenevermuseum

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Sabine Bakkum

Over het gebied

Een eeuw geleden werkten veenarbeiders in dit gebied om wagonladingen met turf te innen voor de kachel. Nu is het een mooi en rijk natuurgebied. Het afgegraven deel wordt nu ook door men genoemd als het mozaïek van water, riet, moerasbosjes en smalle graslanden. De graslanden werden destijds gebruikt om het veen op te laten drogen en werden gezien als dijken die de polder beschermden tegen het water uit de Middelzee, een zeearm die toen dwars door Friesland liep. Alsnog overstroomden de polders regelmatig waarbij een laag zeeklei werd afgezet. Op deze manier ontstond een landschap dat erg lijkt op een stukje Waddenzee, en dat in het hart van Friesland!

Wandelroutes in dit gebied

Er zijn verschillende wandelingen te vinden in De Deelen. Het pad gaat over houten vlonders, dwars door het moeras en legakkers. De wandelingen zijn tussen de 3 en 5 km lang. De wandelingen starten vanaf de parkeerplaats Hooivaartsweg. De wandelroutes hebben verschillende kleuren om aan te geven hoe het wandelpad loopt op de kaart en met paaltjes tijdens het wandelen. Ook zijn er nog drie andere leuke dingen te beleven in De Deelen…

 

Bron foto: Unsplash.com

Dieren spotten

Er leven vele vogelsoorten. Geweldig om je verrekijker voor mee te nemen en de favoriete vogelsoorten te gaan spotten. Ook zijn er andere wilde dieren om te spotten, erg leuk voor de (klein)kinderen of als je een echte dierenliefhebber bent.

Bron foto: Unsplash.com

De Turfroute

De Turfroute is een route die je op het water beleeft. Het is een cultuurhistorische vaarroute die het Andere Friesland kronkelt langs bossen en natuurgebieden zoals De Deelen. 

Bron foto: Sabine Bakkum

Eet en drinkgelegenheden

Na een heerlijke wandeling is er ruimte om te lunchen, dineren of alleen even wat te drinken. Je moet er wel weer even de auto voor in want de eet en drinkgelegenheden liggen op een paar kilometer afstand van De Deelen.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Heerenveen of Drachten!

Overnacht in Boutiquehotel T Gerecht

Eet bij restaurant Het Postkantoor

Bezoek het centrum

Fiets de mooiste routes

In de omgeving van de Deelen is nog veel meer te doen! Ontdek al onze artikelen over Heerenveen of Drachten. Bezoek bijvoorbeeld Museum Bélvèdere Heerenveen of ga langs een van onze winkels in Heerenveen of Drachten. Lees in ons artikel ‘Wat is er te doen in Heerenveen‘ voor meerdere te gekke eropuit tips!

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Eropuit | Heerenveen | Natuurgebied

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: