Home » Mannendingen » Britse grootheden op de planken
Britse grootheden op de planken

To be, or not to be” is een van de meest aangehaalde citaten uit de hele wereldliteratuur. Dit is tevens de bekendste zin uit de monoloog Hamlet van William Shakespeare. Groot-Brittannië staat bekend om zijn roem en glorie in Poëzie, boeken, films, muziekwereld en toneel. Maar welke Britten hebben hier de grootste invloed op gehad en wat zijn nou de bekendste klassiekers allertijden? “That is the question

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Poëzie

Britse poëzie is door de eeuwen heen een spiegel van cultuur en emotie, varieert van de romantische lyriek van William Wordsworth’s “I Wandered Lonely as a Cloud” tot de maatschappijkritische stem van William Blake’s “London“. T.S. Eliot’s modernistische meesterwerk “The Waste Land” onthult de complexiteit van het menselijk bestaan. Ted Hughes’ “Hawk in the Rain” brengt natuur tot leven. Deze dichters belichamen de rijke traditie van Britse poëzie en weerspiegelen de evolutie van gedachte en gevoel in de loop der tijd.

Boeken

Andere grootheden die een veer en perkament omarmden zijn niet enkel in Groot-Brittannië bekend geworden, maar wereldwijd! Zo zijn er 500 miljoen boeken van Harry Potter, geschreven door J.K. Rowling, verkocht, werd Roald Dahl geroemd om Willy Wonka en zijn alle verwachtingen uitgekomen bij Charles Dickens’s roman ‘Great Expectations’. Maar de bekendste boekenreeks is geschreven door filoloog (een tak van taalkunde die zich richt op dode talen) J.R.R. Tolkien. Hier hebben we het natuurlijk over Lord of the Rings.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Toneel

Hoewel de welbekende balkonscene uit de film in Verona (Italië) is opgenomen, is de tekst: “O Romeo, Romeo, wherefore art thou Romeo?” ofwel “O. Romeo! Ach, waarom heet gij Romeo?” een van Shakespeares meest bekende citaten op het toneel. Maar naast William Shakespeare mogen we natuurlijk de meer hedendaagse toneelstukken zoals Cats, We Will Rock You en Marry Poppins niet vergeten natuurlijk.

Films

Om in het thema boeken te blijven: Nothing Hill. Iedereen kan zich de blauwe boekenwinkel voorstellen waar Anna Scott (gespeeld door Julia Roberts) binnenloopt en nietsvermoedend haar toekomstige echtgenote William Thacker (gepeeld door Hugh Grant) tegenkomt. Andere Britse films waar je gelijk aan denkt zijn natuurlijk James Bond, Sherlock Holmes en Downton Abbey. Maar met name Lord of the Rings en Harry Potter zijn de beroemdste Britse films allertijden.

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Series

Ondanks sommige verhalen zich in de middeleeuwen afspelen, zijn series toch wat meer van de laatste tijd. Zeker met de komst van streamingsdiensten als Netlflix en HBO worden series alleen maar populairder. Met name de series Peaky Blinders, the Crown en Black Mirror zijn uiterst populair. Maar ook series van vroeger, zoals Mr. Bean, Doctor Who en Monty Python mogen niet ontbreken aan de lijst.

Muziek

Tja, Britse muziek… Waar begin je? Begin je met de The Rolling Stones, The Beatles, George Michael, Queen of toch Ed Sheeran? Over dit onderwerp kunnen we een geheel artikel wijden, wat we dus ook zullen gaan doen! Iconen die decennia overstijgen, grenzen verleggen en harten raken. Hun legendarische bijdragen vormen de soundtrack van wereldwijde bewondering en inspiratie.

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Kijken, lezen en luisteren | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: