Home » Mannendingen » Bouw een insectenhotel
Bouw een insectenhotel

Niet alleen mensen vinden het leuk om een hotel te boeken: insecten hebben er ook wel eens zin in. Alleen gaat dat dan niet met een receptie, reservering en vernuftig betalingssysteem. Deze is vrij toegankelijk en bevindt zich in de open lucht. Hier overwinteren lieveheersbeestjes, vlinders, bijen en wespen terwijl groente- en fruittelers bestuivers hopen aan te trekken. Laten we samen eens kijken hoe u zelf een piekfijn insectenhotel kunt bouwen zodat uw gevleugelde vrienden langs kunnen komen.

Bloemetjes en bijtjes

Het bouwen van een insectenhotel stimuleert insecten om ongestoord hun gang te gaan. Dit sentiment droeg ongetwijfeld bij aan het ‘praten over bloemetjes en bijtjes’ en biedt vooral een mooie buitenkans om bij te dragen aan de natuurlijke cyclus, want naast het schuilen willen de insecten zich hier ook voortplanten. Een interessant feitje over bijen: in Nederland leven er wel 350 soorten waarvan er 220 in Zeeland rondvliegen. De meeste soorten leven solitair; vrouwen hebben hun eigen nestjes waar ze cellen maken. Elke cel bevat een eitje en voedsel voor de larven. Voor bijen is een insectenhotel een heerlijke leefplek, zo ook voor hommels, spinnen en spinnendoders. Insectenhotels zijn vaak gemaakt van hout, stenen of bijvoorbeeld oude dakpannen en bieden onderdak en bescherming. U kunt ze meestal vinden in heembossen, ecologische tuinen en leeromgevingen die zich richten op natuur en milieu. Het toffe aan insectenhotels is dat u deze volledig zelf kunt maken!

Draag bij aan de natuurlijke cyclus!

Alternatief insectenhotel in Geervliet

Bron foto: Iconick

Insectenhotel in Axel

Bron foto: Iconick

Aan de slag

Steek uw handen uit de mouwen om stevig te bouwen. Een insectenhotel is gelukkig geen raketwetenschap en zelfs laagdrempelig te realiseren. Voor de vorm van het bouwwerk kunt u zelf bepalen wat de voorkeur heeft. De één bouwt het als een daadwerkelijk huisje, de ander werkt het uit tot een vierkante constructie. Belangrijk is dat de insecten warme en droge holletjes hebben om hun eitjes in kwijt te kunnen. Deze holletjes dienen op zijn minst aan een kant gesloten te zijn. U kunt gebruikmaken van bamboestengels. Snijd deze doormidden in een lengte van minimaal 18  cm, bind deze samen en plaats ze in het huisje, eventueel in een solide leemlaag. Dit kan tevens met riet-, vlier- en braamstengels. Bakstenen waar gaten in zitten vervullen dezelfde functie. Deze komen vooral in Zuid-Europa voor en vervullen dezelfde functie als de gaten op zijn minst aan een zijde gesloten zijn. U kunt ook zelf holtes creëren in bijvoorbeeld zand – onder meer voor graafwespen – of hout. Wel moet u bij laatstgenoemde erop letten dat het een gladgeschaafd oppervlak is zodat de insecten niet hun vleugels kunnen scheuren aan scherpe punten.

Een insectenhotel bouwen kan op allerlei manieren en hoeft niet veel te kosten.

Doe maar luxe

U begrijpt dat een insectenhotel zo luxe kan als u maar wil. Of het van enorme toegevoegde waarde is als u er voyante welkomstteksten of indrukwekkende afbeeldingen bij plaatst is een ander verhaal, maar het kan het er wel gezellig uit laten zien. Wat wel handig kan zijn? Bloemen met stuifmeel! Wilde bijen leggen compacte klompen van stuifmeel bij ieder eitje dat ze bestuiven, dus een extra zetje zal ze zeker blij maken. Laat ons vooral uw trotse maaksel zien, want wij zijn reuze benieuwd hoe u dat aanpakt!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Buiten huis | Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: