Home » Eropuit » Stedengids » Piushaven Tilburg
Piushaven Tilburg

Algemene informatie

De uitloop van het Wilhelminakanaal in Tilburg heet de Piushaven. Deze grootste stadshaven van Brabant is een hotspot als het gaat om horeca, wonen, werken, uitgaan en watersport. Naast culturele en recreatieve bezigheden is het heerlijk vertoeven rondom deze museumhaven. Wat is er allemaal te doen rondom de haven in Tilburg? Je leest het hier!

Adres

Piushaven, 5017 AN Tilburg

Parkeergelegenheid

Parkeergarage Koningsplein: Piusstraat 1, 5038 WR in Tilburg

Gebied

Horeca, winkelen, recreatie

Het Jenevermuseum

Bron foto: Merktilburg.nl

Bron foto: Merktilburg.nl

Bron foto: Merktilburg.nl

Bron foto: Merktilburg.nl

Bron foto: Merktilburg.nl

De geschiedenis

Van origine is Tilburg een echte industriestad, met name textielindustrie. De aan- en afvoer van goederen zoals wol voor textiel en steenkool voor de stoommachines dienden elke fabriek in de stad te kunnen bereiken. Hiervoor is een 68 kilometers lang kanaaltraject aangelegd om Tilburg per schip te kunnen bereiken. Tegenwoordig dient de haven uit Tilburg als museumhaven waar historische schepen te water liggen. Enkel tijdens de sinterklaasintocht wordt de haven nog gebruikt als eindbestemming van de stoomboot.

Over de Piushaven

Rondom dit openluchtmuseum komt de bruisende stad Tilburg echt tot leven. Een tal van cafés en restaurants zijn hier te bezoeken. Van sushi tot de Franse keuken en van het drinken van lokale speciaalbieren tot een ijsje eten bij de Spaanse Pablo’s IJscobar, je kan alle kanten op. Het straatbeeld wordt afgetopt met verschillende horeca-gerichte winkels en recreatiemogelijkheden zoals suppen en varen over het water.

Bron foto: Unsplash.com

De Stadsslaperij

Wil je de Piushaven én Tilburg in meerdere dagen ontdekken? Overnacht dan in Bed & Breakfast De Stadsslaperij. Huur daarbij op een mooie dag een kano om de Piushaven, letterlijk, van dichtbij te kunnen bewonderen.

Bron foto: Unsplash.com

Rondvaart Piushaven

Ook rondvaarten met een culinair tintje zijn mogelijk in deze haven. Geniet van heerlijke gerechten en hapjes op het water of ga voor een unieke beleving en ga barbecueën op het water.

Bron foto: Unsplash.com

Mooie wandelingen

Ook voor een behaaglijke wandeling zit je in en rondom de Piushaven Tilburg goed. Loop van de haven naar het Leijpark. Heerlijk om van de natuur te genieten, zowel een bebos gebied als de heldere zon die zich op het water weerkaatst.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Tilburg

Overnacht in B&B de Stadsslaperij

Bezoek Museum de Pont

Dineer in stijl bij het Piusplein

bootje varen in Tilburg

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Loop van de Piushaven richting de Spoorzone en geniet culinair van restaurants als de Houtloods of Eetbar de Wagon. Ga daarbij op een educatieve tocht door het Natuurmuseum Brabant en bezoek ook zeker Van Dal mannenmode in de binnenstad. Wil je meer te weten komen over de leukste eropuit tips in Tilburg? Lees dan ook zeker dit artikel.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Eropuit | Stedengids | Tilburg | Musea en uitjes

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: