Home » Eropuit » Park Sonsbeek Arnhem
Park Sonsbeek Arnhem

Algemene informatie

Het met beuken overgoten park kent een heuvelachtig karakter en is het bekendste park in de stad Arnhem. Dit park omvat 67 hectare dat eveneens een grote diversiteit aan bomen, planten, vijvers fonteinen en twee watervallen heeft. Park Sonsbeek is de ideale plek om even tot rust te komen in de Gelderse stad. Wat is er te doen in en rondom Park Sonsbeek? Je leest het in dit artikel!

Adres

Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem

Parkeergelegenheid

Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem

Gebied

Park, bossen en vijvers

1-3 uur

Geen limiet

Het Jenevermuseum

Bron foto: Pixabay.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Over dit gebied

In een van de Nederlandse ijstijden, zo’n 100.000 jaar geleden, hebben grote gletsjers keien en zand tot ver in Nederland opgestuwd. Zo is de Veluwe met de daarbij behorende hoogteverschillen ontstaan. Neem nou Park Sonsbeek: op dit soort overgangsgebieden bouwde de adel vaak landhuizen en kastelen. Dit is goed terug te zien in het park.

Door de hoogteverschillen in Park Sonsbeek zijn twee romantische watervallen ontstaan die uitmonden in een grote vijver. Naast deze vijver staat een van de oudste gebouwen uit Arnhem. De IJskelder dateert uit het jaar 1810. Toen er nog geen elektrische koelkasten bestonden, moest het eten alsnog koud gehouden worden. Dit werd in de IJskleder gedaan.

Andere monumentale panden die in het park terug te vinden zijn: de 70 meter hoge uitkijktoren Belvedère, de witte watermolen, een molenplaats en huis Sonsbeek – de residentie waar H.J.C.J. baron van Heeckeren, de oprichter van Park Sonsbeek, gewoond heeft.

1810

De IJskleder werd in gebruik genomen

1821

Koop van het landgoed door Dhr. van Heeckeren

1824

Bouw van de Belvedère, die in 1950 werd gerenoveerd en verhoogd

1999

Honderdjarig bestaan van Park Sonsbeek en kreeg een flinke opknapbeurt

2005

Dichter Cees van der Pluijm werd aangesteld als officieel ‘Parkdichter’

Te doen in dit gebied

Naast historische en natuurlijke wandelingen kan je in dit park genieten van een van zes horecagelegenheden. Ga picknicken in het park of bezoek een van de evenementen dat er georganiseerd wordt. Leer meer over de Arnhemse geschiedenis of laat je inspireren door de prachtige planten.

Bron foto: Unsplash.com

Gidswandelingen

Bezoek Park Sonsbeek met een ervaren gids die jou al het fijne vertelt over dit unieke park en zijn bijzondere bezienswaardigheden. Wil je meer over de natuur weten of meer over geschiedenis? Kies het zelf tijdens jouw gidswandeling.

Bron foto: Unsplash.com

Stadsvilla Sonsbeek

In het restaurant Stadsvilla Sonsbeek – of in de volksmond ‘de witte villa’ – gebouwd in Engelse stijl, ervaar je heerlijk culinaire gerechten. Van lunch tot diner en van borrel tot besloten feest.

Bron foto: Unsplash.com

Zijpendaal en Gulden Bodem

Ten noorden van Park Sonsbeek liggen de parken Zijpendaal en Gulden Bodem. Deze parken samen zijn goed voor 200 hectare aan grond. Precies goed voor de wandelaar die van wat grotere afstanden houdt.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Arnhem

Overnacht in hotel Postillion Arnhem

Bezoek het Kröller Müller museum

Dineer in stijl bij Karakter

Wandelen in Arnhem

Je komt heel gemakkelijk in Arnhem met het openbaar vervoer: je stapt uit op het prachtige station en loopt zo het centrum in. In Arnhem zijn er verschillende dingen te doen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het dierenpark Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum en het Wijnmuseum. Naast het winkelen bij Van Dal zijn er prachtige wandelingen waarbij je langs beschilderde muren loopt om bij de winkelstraat te komen. Lees alles in ons artikel ‘Wat is er te doen in Arnhem?

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Arnhem | Natuurgebied | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: