Museum Dr8888

Algemene informatie

In een oud minderbroedersklooster in het centrum van Drachten ligt een prachtig museum voor hedendaagse kunst. Het gebouw zelf is al een attractie, laat staan de kunstwerken binnen. Van bekende tot onbekende kunstwerken en van een vaste tot wisseltentoonstellingen zijn te bewonderen in dit boeiende museum. Museum Drachten wordt ook wel Museum Dr8888 genoemd, waarom laten we – met een knipoog – geheim. Dit is alles wat je moet weten over Museum Drachten.

Adres

Museumplein 2, 9203 DD in Drachten

Parkeergelegenheid

Kunst & Cultuur

Hedendaagse kunst

Openingstijden

Di t/m zo 11:00 – 17:00

Hele gezin

Het Jenevermuseum

Bron foto: Museum Drachten

Bron foto: Museum Drachten

Bron foto: Museum Drachten

Bron foto: Museum Drachten

Bron foto: Museum Drachten

De geschiedenis

In de gemeente Smallingerland, waar Drachten de hoofdstad van is, hebben vanaf de documentatie in het jaar 1326 drie kloosters gestaan. Totdat de reformatie besloot het uitoefenen van de Rooms-Katholieke godsdienst te verbieden in 1580. Alle kloosters werden afgebroken. Ruim 350 jaar later, in 1930, werd het door Franciscus van Assisi opnieuw een klooster geopend. Dit werd het gebouw dat in 1996 museum Drachten werd. Sindsdien staat het interbellum – de jaren tussen twee de oorlogen in – centraal in het museum. Met name kunstwerken van Thijs en Evert Rinsema staan in de kerkcollectie. Verder bestaat de kerncollectie uit werken van bekende kunstenaar Theo van Doesburg en Duitser Kurt Schwitters. Meer werken vind je op de website van het museum en natuurlijk in het museum zelf!

1580

Verbod op het Rooms-Katholieke geloof in Friesland

1930

Wederopstanding Rooms-katholieke geloof in nieuw klooster

1937

Paters en broeders namen hun intrek in het klooster

1972

Het minderbroedersklooster veranderd in een gemeentehuis

1996

Gemeentehuis veranderde in Museum Drachten

Over het museum

De collectie van Museum Dr8888 geeft een boeiend overzicht van de beeldende kunst in de twintigste eeuw. Van het Interbellum via het Fries Expressionisme naar hedendaagse kunst. De nadruk ligt op werken uit het Interbellum en het verhaal van de gebroeders Rinsema uit Drachten. Naast een vaste collectie bestaat het museum uit verschillende wisseltentoonstellingen en worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Bron foto: Museum Drachten

Yn’e line

Te zien in het museum is het Friese expressionisme. De collectie van kunstgroep Yn’e line met kunstenaars Pier Feddema, Jan van der Bij en Klaas Koopmans is te zien in dit museum

Bron foto: Pexels.com

Petite Aubette

Geniet van een verse kop koffie of thee in het museumcafé terwijl je geniet van kunstwerken van Theo van Doesburg, Gans Arp en Sophie Taueber-Arp.

Bron foto: Unsplash.com

Activiteiten

Geniet in en om het museum van verschillende activiteiten zoals een lezing, film, mozaïktour en meer. Bekijk alle activiteiten op de website.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Drachten

Overnacht in hotel van der Valk Drachten

Bezoek Museum Belvédère

Dineer in stijl bij M'n Zusje

Wandelen in de Deelen

Naast de prachtige collectie vol hedendaagse kunst is er veel te beleven in het centrum van Drachten. Kijk je ogen uit naar prachtige historische gebouwen, pak een heerlijke borrel op het Horecaplein en laat je verrassen in Café/Restaurant M’n Zusje. Bezoek daarbij ook zeker Van Dal mannenmode Drachten.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Drachten | Musea en uitjes | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: