Home » Eropuit » Stedengids » Heerenveen | Musea en uitjes » Museum Belvédère
Museum Belvédère

Algemene informatie

Een iconisch museum in misschien wel in een van de meest iconische gebouwen van Nederland; Museum Belvédère. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst opende haar deuren in 2004 en bied Friese kunstenaars de ruimte om zijn of haar kunst te tonen. Wat is er te doen en te zien in het museum? Je leest het hier. Dit is Museum Belvédère.

Adres

Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Oranjewoud

Parkeergelegenheid

Bij het museum

Kunst & Cultuur

Moderne en hedendaagse kunst

1-2 uur

1 - 6 personen

Het Jenevermuseum

Bron foto: Museum Belvédère

Bron foto: Museum Belvédère

Bron foto: Museum Belvédère

Bron foto: Museum Belvédère

Een kunstwerk in Museum Belvédère door Sjoerd de Vries

Bron foto: Museum Belvédère

De geschiedenis

Al jaren droomde Thom Mercuur van het hebben van dit eigen museum, dat hij zelf ‘een grote kijkdoos’ noemt. Samen met zijn twee compagnons Sjoerd de Vries en Boele Bregman hebben ze in 2004 hun jarenlange droom werkelijkheid zien worden. Op 24 november 2004 werd namelijk het museum geopend door, toentertijd, Koningin Beatrix.

Dit eerste museum voor hedendaagse en moderne kunst in Friesland zou gevuld worden met de kunst van Sjoerd de Vries en Boele Bregman, die beide in de jaren ‘40 tot en met 2010 ongeveer schilderden. Sinds 2008 heeft het museum een nieuwe directeur; Han Steenbruggen.

1950

Een droom van drie vrienden ontstaat; het openen van een eigen museum.

2006

Het museumgebouw ontvangt de BNA prijs; een jaarlijkse architectuurprijs.

2008

Het benoemen van nieuwe directeur; Han Steenbruggen.

2010

Thom Mercuur wordt benoemd tot ereburger in Heerenveen.

2016

Overlijden van Thom Mercuur op 76 jarige leeftijd.

Over het museum

Het museum is vernoemd naar Belvédère, een uitzichttoren in Oranjewoud, waar het museum ook gevestigd is. Een belvedère is Italiaans voor ‘mooi uitzicht’. Dit museumgebouw dat 104 meter lang en 13 meter breed is, kent een groot scala aan Friese en buitenlandse kunstenaars als Bregman en de Vries, Jan Mankes, Thijs Rinsema. Daarnaast biedt het museum uitgebreide wisseltentoonstellingen. Bekijk de website voor de actuele tentoonstellingen.

Bron foto: Museum Belvédère

Living the Landscape

Als eerste museum in Nederland besteed Museum Belvédère in 2022 aandacht aan de geschiedenis van de moderne kunst in Groot-Brittannië, met onder andere kunstwerken van Ben Nicholson

Bron foto: Museum Belvédère

Museum café

Het museum is gebouwd in het Oranjewoud met als mooiste uitzicht; het Museum Café Museumcafé dat direct over het Prinsenwijk kanaal ligt. Heerlijk voor een drankje, maar ook net zo mooi voor wat prachtige foto’s.

Een kunstwerk van Jan Mankes in Museum Belvédère

Bron foto: Museum Belvédère

Rondleidingen

Geniet in en om het museum van verschillende rondleidingen met gids. Van een educatieve tour door het museum tot een natuurlijke tocht door het museumpark.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Heerenveen

Overnacht in Boutiquehotel T Gerecht

Bezoek Museum Heerenveen

Dineer bij restaurant Het Postkantoor

Wandelen in de Deelen

Naast het snuiven van cultuur snuif je natuur in een van de vele mooie wandelroutes in Oranjewoud. Bezoek bijvoorbeeld de Belvedère uitkijktoren waar het museum naar vernoemd is. Daarbij ligt Oranjewoud op gepaste afstand van Heerenveen zelf. Bezoek daarbij Museum Heerenveen, neem een heerlijk drankje in restaurant/café de Buurman en bezoek Van Dal Heerenveen voor een mooie nieuwe kledingset. Wil je meer weten? Lees ons artikel ‘Wat is er te doen in Heerenveen?

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Eropuit | Heerenveen | Musea en uitjes | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: