Home » Eropuit » Bijzondere plekken | Het Jenevermuseum
Bijzondere plekken | Het Jenevermuseum

2-4 uur

1-6 personen

Het is discutabel of jenever uit Nederland, België of Frankrijk komt, maar niet als het aan het Jenevermuseum ligt; dit moet overduidelijk Nederland zijn. In het Jenevermuseum waan je je in een van de oudste jeneverstokerijen die ons land rijk is. Gidsen vertellen graag persoonlijke verhalen en laten je kennismaken met verschillende distillateurs. Bezoek tevens haar proeflokaal waar je verschillende Schiedamse moutwijnen mag proberen. Dat smaakt naar meer!

Adres

Lange Haven 74
3111 CH
Schiedam

Het Jenevermuseum

Bron foto: www.unsplash.com

Bron foto: Unslpash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: www.unsplash.com

Van de Gouden eeuw tot nu

Het stoken van jenever komt al in de Gouden Eeuw (rond 1700) helemaal op gang. Dit gebeurt in verschillende havensteden zoals Amsterdam en Rotterdam. Later wijken de industriële jeneverdistilleerders uit naar andere steden. Schiedam is hier een perfect voorbeeld van. Door de vele molens die graan kunnen malen was dit de ideale plek voor het distilleren van deze moutdistillaat.

Wat is er te doen?

Dit is hét moment om in de jeneverindustrie te stappen. In het Jenevermuseum leer je meer over de historie van de Schiedamse sterke drank. Het stookproces wordt op een leuke manier zichtbaar en daarnaast ontdek je hoe jenever invloed heeft gehad op de grafische sector. Test je opgedane kennis in het proeflokaal tijdens een jeneverproeverij. Als je goed proeft, merk je dat sommige merken jenever een vleugje weg hebben van de whisky Jack Daniels. Dat is nog eens lekker!

De Walvisch

Gelegen naast het museum vind je ‘De Walvisch.’ Deze molen is een van de grootste molens ter wereld en wordt gebruikt als molenmuseum én museumwinkel. Leuk om hier lokale souvenirs in te slaan en je echt in de wereld van de Nederlandse molens te wanen.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: www.unsplash.com

Tentoonstellingen

Verder kent het Jenevermuseum verschillende vaste en wisselende tentoonstellingen. Tot het einde van 2022 leer je over jenevers over de gehele wereld en ervaar je hoe kelders, kisten en vaten worden gebrandmerkt. Bekijk alle tentoonstellingen op de website.

Bron foto: www.unsplash.com

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Maassluis

Overnacht in Hotel-café The Windmill

Bezoek het Stedelijk Museum Schiedam

Volop eet & drink mogelijkheden

Winkelen in het stadscentrum

De stad die 1 meter onder NAP (Normaal Amsterdams Pijl) ligt, dankt zijn naam aan de Schie, het water dat dwars door de stad gaat. Maak bijvoorbeeld een prachtige boottocht over het water en vaar langs een van de grootste windmolens ter wereld. Neem een versnapering op de Grote Markt, bezichtig andere musea of bezoek de naastgelegen stad die zijn naam aan ander water dankt; Maassluis. Bezoek dan ook zeker Van Dal Maassluis.

Exterieur filiaal Van Dal Maassluis
De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Bijzondere plekken | Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: