Home » Eropuit » Els Museum Beek
Els Museum Beek

Algemene informatie

Bij typisch Limburgs denkt men vaak aan Limburgse vlaai, carnaval en een zachte géé. Maar vaak wordt een van de belangrijkste typisch Limburgse dranken vergeten: Els La Vera. Dit kruidenlikeur is al eeuwen oud en staat aan de basis van een Limburgse koffie. Tegenwoordig wordt de drank elders geproduceerd dan in Limburg, maar de oude distilleerderij bestaat nog! Neem gauw een kijkje in het Els Museum Beek.

Adres

Wolfeynde 4C, 6191 EB in Beek

Ligging

Nabij het centrum

Parkeergelegenheid

Tegenover het museum

Restaurant Auberge du Bonheur met tuin

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Over deze plek

De populaire kruidenbitter, bekend onder de naam Els, Elkse, Aels of Aelske vond zijn oorsprong op landgoed Genbroek in Beek. Dhr. G.J.H. Hennekens begon zijn distilleerderij, wat al snel uitgroeide tot een enorm succes. Vanwege dit enorme succes diende de distilleerderij te verhuizen. Dit werd het pand waar nu het Els Museum in Beek gevestigd is. Later zijn de rechten van het merk verkocht aan Heineken en vindt tegenwoordig de productie plaats in Zoetermeer, bij jeneverproducent Lucas Bols.

De naam van de kruidenlikeur stamt af van twee apothekers Eduard en Louis Stijns, ofwel Els. De twee apothekers leverden kruidensamenstellingen aan de heer Hennekens om productie op gang te houden. Omdat er vele kruidenlikeuren bestonden is de naam uitgebreid met La Vera, ofwel: de echte. Vandaag de dag is de kruidenlikeur Els La Vera nog in menig slijterijen te verkrijgen, en natuurlijk in het proeflokaal in het museum.

Over het museum

Hoe wordt een beroemd kruidenbitter gemaakt? En hoe deden ze dit ruim tweehonderd jaar geleden? Dit leggen enthousiaste gidsen jou maar al te graag uit tijdens een rondleiding in de oude distilleerderij. Bekijk daarnaast verschillende voorwerpen die vroeger gebruikt werden in de vroegere distilleerderij.

Bron foto: Unsplash.com

Rondleiding

Ontdek de geschiedenis van de kruidenlikeur Els La Vera, verteld en tentoongesteld door enthousiaste gidsen. Bezoek de distilleerderij en de vroegere kruidenzolder.

Gerecht Auberge du Bonheur

Bron foto: Unsplash.com

Proeflokaal

Een bezoek aan een likeur-museum kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder het proeven van de welbekende likeur. Dit doe je in het proeflokaal, waar je heerlijk ontspant met een drankje.

Bron foto: unsplash.com

Wisseltentoonstellingen

Naast de distilleerderij geniet je van verschillende wisseltentoonstellingen om zo meer over de bewogen geschiedenis van Beek te leren.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Beek

Winkel in Mekado Beek

Bezoek Huize Genbroek

Volop eet- en drinkmogelijkheden

Wandel in de Beek

Beek: een gemoedelijk dorp met een stads karakter. Waan je in een wereld vol molens, groen, kastelen, hoeves en verrassend veel cultuur. Bezoek Huize Genbroek, de St. Martinuskerk en natuurlijk het Els Museum. Zorg daarnaast ook zeker dat je Van Dal mannenmode Beek bezoekt om een nieuwe kledingset te scoren.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Beek | Musea en uitjes | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: