Home » Eropuit » Stedengids » Arnhem | Musea en uitjes » De Eusebiuskerk Arnhem
De Eusebiuskerk Arnhem

Algemene informatie

Ooit al eens willen weten hoe het leven was in de tijd van ridders en kastelen? Bezoek dan de Eusebius in Arnhem. Stap vijfhonderd jaar terug in de tijd in een spannende route door de kerkzaal én grafkelders van de Eusebiuskerk en maak kennis met de mensen van toen. In de kerk vind je oude schatten maar is er ook sensatie. Maar wat deze sensatie inhoud, lees je verder in dit artikel! Dit is de Eusebiuskerk Arnhem!

Adres

Kerkplein 1, 6811 EB Arnhem

Parkeergelegenheid

Q-Park Broerenstraat 51, 6811 EB Arnhem

Hoogte

93 meter

Openingstijden

Ma t/m zo 10:00 – 17:00

1-20 personen

Het Jenevermuseum

Bron foto: Eusebius Arnhem

Bron foto: Eusebius Arnhem

De geschiedenis

In het Romeinse keizerschap (rond 180 n.Ch.) had een christene martelaar, genaamd Eusebius, een Romeinse senator bekeerd tot het christendom. Toenmalig keizer werd zo boos dat hij de tong van Eusebius eruit rukte, noch bleef hij praten. De tong werd bewaard gebleven en dit zogenoemde reliek werd in het jaar 1453 naar Arnhem gebracht waar sinds 1452 de bouw van de kerk bezig was. Van 1578 tot 1579 vond de beeldenstorm plaats en werden veel decoratieve attributen verwijderd en werd de kerk protestants. Vele jaren later, in 1944, tijdens Operatie Market Garden – beter bekend als De Slag om Arnhem – brak tijdens gevechten tussen de Britten en Duitsers brand uit in de kerk en werd meer dan de helft verwoest. Dit werd na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd zodat je vandaag de dag de prachtige Grote Kerk kan bewonderen.

1452

Start van de bouw van de kerk.

1578 - 1759

Omdoping van katholieke naar protestantse kerk.

Eind 18é eeuw

Begin van een 36-jarig durende restauratie.

1944

Britse parachutisten landden in Arnhem voor Operatie Market Garden.

2019

Een gerestaureerd deel werd door Prins (tegenwoordig koning) Charles geopend.

Over de Eusebiuskerk

Naast een tour door de geschiedenis van Arnhem, van het riddertijdperk tot de Tweede Wereldoorlog, geniet je van het prachtige interieur en beklim je de 93 meter hoge toren met de trap of lift en geniet je op grote hoogte van de stad Arnhem. Dit in een glazen balkon. Glazen balkon? Jazeker! Durf jij het aan?

Bron foto: Eusebius Arnhem

Glazen balkon

Helemaal van glas! – aan de oost- en westkant van de toren op 60 meter hoogte bieden een fenomenaal en vrij uitzicht op Arnhem en omgeving. Het is dé selfieplek bij uitstek.

Bron foto: Unsplash.com

Grafkelders

Onder de kerk bevindt zich de oudste plek van Arnhem, namelijk de grafkelders. Met de graven van Karel van Gelre, drie Oranjes en vele attributen waan je jezelf in de geschiedenis.

Bron foto: Eusebius Arnhem

De slag om Arnhem

Op 17 september 1944 tijdens een kerkdienst in de Eusebius begon de slag om Arnhem. Bekijk de tentoonstelling en lees- en luister naar persoonlijke verhalen van toen.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Arnhem

Overnacht in hotel Postillion Arnhem

Bezoek het Openluchtmuseum

Dineer in stijl bij Karakter

Wandelen in de Veluwe

Je komt heel gemakkelijk in Arnhem met het openbaar vervoer: je stapt uit op het prachtige station en loopt zo het centrum in. In Arnhem zijn er verschillende dingen te doen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het dierenpark Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum en het Wijnmuseum. Naast het winkelen bij Van Dal zijn er prachtige wandelingen waarbij je langs beschilderde muren loopt om bij de winkelstraat te komen. Lees alles in ons artikel ‘Wat is er te doen in Arnhem?

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Arnhem | Musea en uitjes

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: