Home » Eropuit » Bezoek het pittoreske Chateau d’Oex
Bezoek het pittoreske Chateau d’Oex

In het zuidwesten van het filmische Zwitserland ligt het adembenemende Château-d’Oex. Een bijzondere plek die, ondanks het lage aantal inwoners, een echte hotspot onder wintersporters vormt. Niet zonder reden natuurlijk: de faciliteiten zijn uitstekend en het uitzicht is werkelijk wonderschoon. Het is dan ook niet voor niets dat Château-d’Oex dé locatie was voor de wintershoot van Van Dal mannenmode in 2018.

""

Bron foto: Van Dal mannenmode

De rijke geschiedenis

Naast het presenteren van een verbluffende omgeving kent Château-d’Oex een rijke geschiedenis. De naam van dit dorp komt voor het eerst voor in de geschiedenisboeken wanneer er messen uit de Bronstijd gevonden worden. Ten tijde van de Middeleeuwen stond het dorp bekend als een vesting waar het boerenleven centraal stond.

In de Eerste Wereldoorlog was Château-d’Oex tevens een opvang voor gewonde soldaten. Eeuwen later liggen messen niet meer voor het oprapen, zijn de boeren veelal uit het straatbeeld verdwenen en hoeven soldaten hier niet meer opgevangen te worden. Vandaag de dag is toerisme het kloppende hart van het dorp. Met uitstekende pistes, het ideale klimaat en goede verzoeningen is Château-d’Oex dé trekpleister in Zwitserland.

 

Wat te doen in Château-d’Oex?

Bijzonder veel als u bedenkt dat Château-d’Oex een dorp is. Denk maar aan een bergafwaartse daling op uw favoriete ski’s; een middag lang skiën is met de 176 kilometer aan pistes namelijk fantastisch! Wandelen is minstens even leuk, omdat u op eigen tempo van de adembenemende omgeving kunt genieten. Het is ook de veelzijdigheid die Van Dal zo aantrok om te gaan zoeken naar de ideale setting. Niet per se om met planken onder onze voeten tientallen kilometers per uur af te dalen, maar wel om onze nieuwe collectie te tonen. Staat toch leuk, zo’n dik pak sneeuw!

Bron: Iconick

Bron foto: Van Dal mannenmode

Nieuwe Kerk in Delft

Bron foto: Van Dal mannenmode

Ballonnenfestival

Château-d’Oex is beroemd vanwege zijn imposante luchtballonenfestival. Het wordt zelfs de hoofdstad van de luchtballonnen genoemd. In 1979 voor het eerst, inmiddels iedere januari weer opnieuw: de mooiste gekleurde luchtballonnen versieren negen dagen lang de Zwitserse lucht. Een nachtshow verrijkt het festival waarbij bezoekers een luchtballonvaart kunnen maken. Kinderactiviteiten houden de kleintjes bezig.

Espace Ballon is het luchtballonmuseum waar u de ervaring van alle hoeken kunt benaderen. Laatstgenoemde heeft een begrijpelijke link met de omgeving omdat Château-d’Oex de opstijgplek van de Breitling Orbiter capsule was. Een dure naam voor een bijzondere vaart; dit was namelijk de eerste poging om een baan rondom de aarde te verwezenlijken!

Natuurpark Gruyère Pays-d’Enhaut

Met een betoverende omgeving kunnen natuurliefhebbers zich helemaal uitleven in Natuurpark Gruyère Pays-d’Enhaut. De Alpen hebben het type flora en fauna waar u de meest fantastische wandeltochten kunt maken. 

In een oppervlakte van 518 vierkante kilometer en ruim 12.000 bewoners is er alle ruimte om te ontdekken. Zo zullen de veefokkerij, Zwitserse kaas, folklore en typische boerenbedrijven u niet ontgaan. De niet te stoppen wandelaars kunnen meerdere officiële routes bewandelen, waarvan de Grand Tour de bekendste is. In deze sportieve tiendaagse loopt u langs alle belangrijke bezienswaardigheden. De duur van deze tocht verklapt het al: dit is enkel voor de échte wandelaars!

Kaas

Niemand in de omgeving van Château-d’Oex kan om het geliefde zuivelproduct heen: kaas is overal. Welke u echt wilt opduikelen is L’Etivaz AOP; deze wordt gemaakt op een hoogte tussen de 1000 en 2000 meter. Een smaakvol hoogstandje dus! De ambachtelijke manier waarop deze kaas in meer dan honderd alpenweiden in de Vaud gemaakt wordt, geeft de zomerkaas een lovenswaardig karakter. Smaakverschillen hangen af van het voer dat de koeien eten.

De rauwmelkse zomerkaas moet minstens dertig maanden rijpen voordat deze in rolletjes verhandeld kan worden. In verscheidene workshops die het dorp aanbiedt leert u alles overheen maken van kaas en kunt u uiteraard proeven en kopen. Heeft u de smaak te pakken? Maak dan zelf de rösti met Zwitserse kaas!

't Boterhuis

Bron foto: Van Dal mannenmode

Delftse gracht

Bron foto: Van Dal mannenmode

Chateau d’Oex

Bron foto: Unsplash.com

Voldersgracht

Bron foto: Van Dal mannenmode

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: