Home » Eropuit » Bezichtig historisch Delft
Bezichtig historisch Delft

Ja, het Zuid-Hollandse Delft heeft wereldwijde faam geboekt met het Delfts Blauwe aardewerk, is de thuisbasis voor Johannes Vermeer en presenteert het Koninklijk Huis op royale wijze, maar… Er is hier nog veel meer te vinden! Het historische centrum is omringd met prachtige, haast filmische grachten waar u een amusante rondvaart met gids kunt maken. Delft is een echte studentenstad met gezellige pleinen, sfeervolle terrassen en heerlijke restaurants. Ga zeker even langs bij onze suggesties!

""

Bron foto: Iconick

De kogelgaten uit 1584 zijn er nog!

Prinsenshof

Vlak naast het Prinsenkwartier ligt het Museum Prinsenshof Delft, een van de bekendste gebouwen die de stad rijk is. Tevens een museum met historische betekenis, want hier is Willem van Oranje, de vader des vaderlands, door de Fransman Balthasar Gerads met een radslotpistool doodgeschoten. De kogelgaten uit 1584 zijn vandaag de dag nog in de muur te zien! Willem van Oranje zou de Tachtigjarige Oorlog ontketend hebben en lukte het om een deel van Nederland te bevrijden uit de handen van de Spanjaarden. Na zijn dood werd Nederland een republiek en uiteindelijk het Koninkrijk der Nederlanden. In het museum kunt u heden ten dage adembenemende Delfts Blauwe werken en artistieke uitingen van Rubens en van Heemskerck bewonderen.

 

Royal Delft

De Porceleyne Fles is opgericht in 1653 – de laatste oorspronkelijk Delftse aardewerkfabriek die nog steeds Delfts Blauw werk maakt. Het wereldberoemde aardewerk drukte in de 17e eeuw zijn stempel in zowel de nationale als internationale omgeving met unieke ontwerpen in de typerende stijl. Het is een authentieke en traditionele techniek die vele uitingen kent, zoals bloemenvazen, beelden en tegeltjes. In hetzelfde gebouw vindt u het museum Royal Delft, waar u niet alleen alles over de geschiedenis, ambacht en innovaties van de fabriek kunt ontdekken, maar ook zélf aan de slag kunt gaan met een gave workshop. Zo schildert u zelf een fraaie tegel, of u kunt in de buidel tasten om een van de verkrijgbare pronkstukken aan te schaffen.

""

Bron foto: Iconick

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash

Nieuwe Kerk in Delft

Bron foto: Iconick

De Nieuwe Kerk

Op de Grote Markt treft u de grandioze (Oude en) Nieuwe Kerk, wat een bijzonder aangezicht heeft. De oorspronkelijk uit hout opgetrokken constructie heeft een wit midden en een zwart verloop in het torenstuk erboven met daarboven een grijs dak.

De 109 meter hoge kerk is voltooid in 1496 en was van oorsprong een rooms-katholieke kerk. Tegenwoordig wordt de hervormde eredienst er uitgevoerd. In de opvallende kerk vindt u beroemde glas-in-loodramen van Joep Nicolaas, een orgel uit 1839 en onder meer de graven van schilder Johannes Vermeer, Willem van Oranje en Koningin Juliana.

Verschillende bouwstijlen komen samen op de wonderlijke Nieuwe Kerk.

Smakelijk Delft

In Delft is het altijd heerlijk vertoeven, waardoor het des te meer een vereiste lijkt om een smaakvolle lunch te genieten in de binnenstad. Gelukkig kan dat op diverse plekken. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan ’t Boterhuis, een gezellig grandcafé waar verse en lokale producten centraal staan. De huisgerookte pulled pork met Jack Daniels-saus smaakt nét wat beter als u een tafel op de boot heeft tijdens een zwoele namiddag.

Bakkerij Van Maanen is ook een aanrader; hun streekwinkel is het bezoeken waard en de ambachtelijke chocolade en pindakaas zijn ongeëvenaard! Een ijskoude goudgele scoort u bij het Delfts Brouwhuis waar drie Delluvenaren hun jongensdroom om een eigen brouwerij in hartje Delft te openen, verwezenlijkt hebben. Een doortastende Tripel, een verrassende IPA of een lokale heerlijkheid; de brouwerij zal nooit vervelen!

Gun uzelf wat lekkers van ‘t Boterhuis, Bakkerij Van Maanen of Delfts Brouwhuis!

't Boterhuis

Bron foto: Iconick

Delftse gracht

Bron foto: Iconick

Hart in Delft

Bron foto: Iconick

Voldersgracht

Bron foto: Iconick

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: