Home » Eropuit » Begijnhof Breda
Begijnhof Breda

Algemene informatie

Het Begijnhof in Breda is een wonderlijke plek om even terug in de tijd te gaan en te ontdekken hoe het is om in een begijnhof te wonen. Het Begijnhof bestaat niet alleen uit prachtige huizen, maar ook uit een Begijnhofmuseum, een grote kruidentuin en een heuse Begijnhofkerk. Dat allemaal op één knusse plek in de Brabantse stad. Maar wacht even: wat is nou eigenlijk een begijnhof? Kort gezegd is het een wooncomplex waar vroeger vrouwelijke geestelijken samenwoonden- en werkten binnen hun eigen gemeenschap. Dat verklaart ook het afgesloten karakter. En dat is al die jaren blijven bestaan.

Ook al wonen er geen geestelijken meer in het Bredase Begijnhof, slechts alleenstaande vrouwen mogen er nu nog wonen. Een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Dus als je in alle rust en op eigen tempo wil genieten van architectuur en historie, ben je hier aan het juiste adres. Voor wie nog op zoek is naar een locatie om het ja-woord uit te spreken: zoek niet verder! Trouwen in het Begijnhof is een echte aanrader, want iedereen kan ruimtes huren voor een onvergetelijk feest. Het Begijnhof in Breda is dus een alles-in-eenlocatie voor wie cultuur en historie hoog in het vaandel heeft.

Het Jenevermuseum

Bron foto: www.vdal.nl

Adres

Catharinastraat 45, 4811 XE Breda

Openingstijden

ma-zo 9:00 tot 18:00

Bron foto: www.vdal.nl

Bron foto: www.vdal.nl

Bron foto: www.vdal.nl

Bron foto: www.vdal.nl

De geschiedenis

Een begijnhof is dus een zelfstandige gemeenschap van alleenstaande vrouwen die in een soort lekengemeenschap werkten en het geloof uitoefenden. Het Begijnhof in Breda is gesticht op 22 maart 1267 door Henricus van Schoten, toentertijd heer van Breda. Dit was echter meer een formalisering. Het Begijnhof bestond al eerder, maar pas in 1267 werd dit in vol eigendom aan de begijnen geschonken. Drie jaar later (1270) kreeg het Begijnhof een echte kerk voor de gemeenschap, die in 1510 werd vervangen door een nieuwe. In 1403 trouwde Johanna van Polanen  – dochter van de heer van Breda – met Engelbrecht I van Nassau. Zo ontstond een band tussen het hof en de graven van Nassau. Dit heeft vele jaren geduurd. Onder andere tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben Maurits en Frederik Hendrik van Oranje het begijnhof beschermd tegen sluiting.

 

In 1649 moesten de begijnen hun kerk aan de protestanten afstaan. Het hof bleef wel voor hen behouden, maar het zou nog tot 1836 duren voordat de Begijnen een nieuwe kerk voor zichzelf mochten bouwen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw kregen de bewoners het lastiger. Er kwam weinig nieuwe aanwas, waardoor de angst toenam dat de gemeenschap van begijnen kon uitsterven door ouderdom. Dit gebeurde ook daadwerkelijk in 1990 toen de laatste echte begijn overleed. Hoewel de woningen niet meer bewoond worden door geestelijken, worden de woningen nog uitsluitend verhuurd aan alleenstaande vrouwen. 

1267

Officiële oprichting van het Begijnhof in Breda.

1403

Het Begijnhof wordt gelinkt aan de graven van Nassau.

1649

Begijnenkerk wordt aan de Protestanten gegeven.

1747

De stadhouders van Oranje beschermen definitief het begijnhof.

1990

Laatste echte begijn overlijdt.

Over het museum

Wanneer je het begijnhof betreedt waan je je in een andere wereld. Het Begijnhof bestaat uit een aantal kleine huisjes die grofweg in een kring staan rondom een centrale binnenplaats. Kenmerkend voor het Begijnhof is dat er maar één ingang is, namelijk een kleine poort aan de Catharinastraat. Dit om de gemeenschap gescheiden te houden van de rest van de stad. De huisjes zijn allemaal in dezelfde stijl gebouwd onder één kap. Alleen de kerk staat op zichzelf. Niet alleen de kerk maakt onderdeel uit van het begijnhof: er zijn nog meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals de zeer uitgebreide kruidentuin die nog steeds onderhouden wordt. Je kunt ook de Begijnhofkerk nog bekijken die de begijnen noodgedwongen moesten gebruiken tussen 1648 en 1835 omdat de protestanten destijds geen katholieke eredienst wensten.

 

Bron foto: www.vdal.nl

Sint Catharinakerk

Is het grootste gebouw in het complex. De St. Catharinakerk neemt een centrale plaats in en was eeuwenlang de plek waar het religieuze leven zich afspeelde in de katholieke gemeenschap. De Begijnhofkerk biedt een goed beeld van hoe de katholieke leefstijl tot uiting kwam.

Bron foto: www.vdal.nl

Begijnhuisjes

De huisjes zijn allemaal vrij klein in vergelijking met huidige gezinswoningen. Dit wordt uiteraard verklaard door het feit dat ze voor maar één persoon gemaakt zijn. De huisjes van het Begijnhof zijn van binnen te bekijken en bieden een goede indruk van hoe de vrouwen er wonen.

Bron foto: www.vdal.nl

Kruidentuin

Centraal in het complex ligt de kruidentuin. De grote moestuin omvat ongeveer driehonderd soorten kruiden. Eeuwenlang was dit een van de werkzaamheden van de begrijnen. Tegenwoordig wordt het onderhoud door de gemeente Breda uitgevoerd. Dat maakt dit oude gebruik echter niet minder speciaal.

 

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Breda

Overnacht in hotel Leonardo Hotel Breda City Center

Bezoek het Stedelijk museum

Volop eet- en drinkmogelijkheden

Maak een stadswandeling

In de omgeving van het Begijnhof is genoeg te doen! Bezoek bijvoorbeeld het Stedelijk Museum of Park Valkenberg. Wil je weten wat je nog meer kan doen in Breda? Bekijk dan zeker ons artikel wat is er te doen in Breda! Daarbij kom je natuurlijk ook even langs in onze winkel in Breda, waar je de mooiste mannenmode sscoort onder het genot van een vers gezette kop koffie. Tot binnenkort in Breda!

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Breda | Breda | Musea en uitjes | Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: