Home » Stijlvolle mode » Alles over polyester
Alles over polyester

Wereldwijd is polyester een van de meest gebruikte stoffen voor textiel. Eigenlijk is polyester een verzamelnaam van verschillende textielsoorten die gebruik maken van polyestergaren. Deze veelzijdige stof is erg licht van gewicht en kleurvast. Maar wat is polyester precies? Wat zijn de voor- en nadelen van polyester? En hoe behandel je polyester zodat het langer meegaat? Dit en meer lees je in dit artikel

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Pexels.com

De stof polyester

Aan de basis van polyester ligt polyethylene terephthalate, ofwel het welbekende PET. Je kent het wel: frisdrank in een petfles bijvoorbeeld. Door middel van moderne technologieën kunnen er verschillende polyesterstoffen gemaakt worden met uiteenlopende eigenschappen zoals textuur, dichtheid en zachtheid. Vaak wordt gedacht dat synthetische stoffen erg slecht zijn voor het milieu. Dit is niet perse waar. Synthetische stoffen zijn niet biologisch afbreekbaar, maar wél recyclebaar. Daarnaast gaan synthetische stoffen veel langer mee dan natuurlijke stoffen als katoen en linnen.

Voor- en nadelen van polyester

Als je jouw polyester producten goed behandeld is het een duurzame stof omdat de stof erg lang meegaat. Daarnaast blijft de kleurkwaliteit goed, gezien de stof pas bij hoge temperaturen (225 graden Celsius) smelt. Een nadeel is dat deze stof niet goed ademt of vocht opneemt. Om deze reden wordt deze stof vaak gemengd met andere stoffen. Hierdoor laat het wél lucht door en het absorbeert vocht. Ook is deze stof bijna helemaal kreukvrij en hoef je bijvoorbeeld een overhemd met deze stof amper te strijken, ideaal!

Lees hier meer over strijkvrije overhemden.

Olympisch stadion

Bron foto: Van Dal mannenmode

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Polyester kleding wassen

Ondanks polyester goed tegen hoge temperaturen kan, wordt het verstandig geacht om de stof niet hoger te wassen dan 40 graden. Kies hiervoor een synthetisch- of fijn wasprogramma en was jouw kleding binnenstebuiten. Zorg daarbij altijd dat je de bijgevoegde wasvoorschriften leest. Let op: heb je een artikel dat uit meerdere stoffen bestaat? Kies dan altijd het programma voor de zachtste vezel! Zit er in een kledingstuk bijvoorbeeld 80 procent polyester en 20 procent wol, kies dan voor het wolwasprogramma.

Samenstellingen

De stof polyester wordt meestal gemengd met andere stoffen, al komt 100% polyester soms wel voor. Maar om jouw kleding nog comfortabeler te maken wordt een samenstelling van meerdere stoffen vaak gedaan. De volgende stoffen worden vaak gecombineerd:

Katoen: Vaak wordt polyester-katoen gebruikt zodat producten nóg langer mee gaan en vocht absorberen. Je kan deze producten met een hete was wassen zonder dat dit tot kleurverlies leidt. Daarbij is deze stofsamenstelling kreukherstellend en het krimpt niet.

Viscose: Een synthetische stof combineren met een natuurlijke stof brengt het beste naar boven van beide materialen. Polyester zorgt ervoor dat de stof kreukvrij en kleurvast zijn, terwijl het viscose ervoor zorgt dat de kledingstukken goed kunnen ademen.

Polyamide/nylon: Net als bij polyester is polyamide kreukvrij en behoud het de kleur. Polyamide, of nylon, de combinatie zorgt voor een zacht kledingstuk dat ademend is en snel droogt. In tegenstelling tot polyester is polyamide een stuk duurzamer, enkel dien je deze stof wel op een lage temperatuur te wassen.

Elastaan: Elastaan wordt puur gebruikt in bijvoorbeeld de elastische band van een broek, jas of boxershort. Vaak wordt elastaan ook weergegeven onder de naam Spandex of lycra.

Wol: Deze combinatie komt vaker voor bij winterjassen omdat wol die ene isolerende laag geeft dat polyester minder heeft. Daarnaast voelt het kledingstuk door de combinatie lekker soepel aan.

Bron foto: Merktilburg

Tips om wol te wassen? Lees dan dit artikel!

Polyester kleding bij Van Dal

Zoals benoemd is polyester een erg fijn materiaal dat erg lang mee gaat. Ben je nog opzoek naar nieuwe polyester kleding? Bekijk dan eens onze webwinkel of bezoek een van onze winkels. Met de kwalitatieve merken dat Van Dal verkoopt weet jij zeker dat jouw kledingstuk lang mee gaat en bovenal dat jij stijlvol voor de dag mag komen!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Stijlvolle mode

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: