Home » Mannendingen » Alles over plandelen; wandelend plastic opruimen
Alles over plandelen; wandelend plastic opruimen

Op 17 september 2022 was het World Cleanup Day, oftewel wereldopschoondag. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het plastic afval dat – helaas grootschalig – terechtkomt in de natuur. Maar eigenlijk moet het natuurlijk iedere dag wereldopschoondag zijn. Ga daarom plandelen! Je bent dan heerlijk in beweging én doet iets goeds voor het milieu. Maar wat is plandelen precies en hoe kan jij jezelf iedere dag inzetten voor World Cleanup Day? Kom erachter in dit artikel.

World Cleanup Day

Jaarlijks wordt er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo afval in de natuur achtergelaten. Sigarettenpeuken tot blikjes en verpakkingsmaterialen zijn overal op straat en in het bos terug te vinden. Dit is natuurlijk niet fraai voor het straatbeeld, maar wat nog erger is; dieren raken erin verstrikt of het komt uiteindelijk in het water of de zee terecht. Tijdens World Cleanup Day worden een dag lang opruimacties gevoerd om zwerfvuil tegen te gaan.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Plandelen

Plandelen is ontstaan in Scandinavië; joggers en wandelaars raapten zwerfvuil op om dit vervolgens netjes weg te gooien. Net als het plastic afval zelf is plandelen overgewaaid naar Nederland. Wandelaars nemen een vuilniszak, handschoenen en eventueel een prikker of grijpstok mee en ruimen al wandelend het afval op dat zij tegenkomen. Fijn voor iedereen!

Als een kwart van de bevolking elke dag drie stukken zwerfafval opruimt, is Nederland binnen één week schoon.

Start een actie

Natuurlijk kan je zelf een wandeling uitstippelen en daarbij je mouwen uitsteken, maar dit kan ook met een groep. Met jouw vriendengroep, buren of andere vrijwilligers bereik je logischerwijs meer dan alleen. Momenteel telt Nederland ruim 230.000 supporters van schoon. Wil jij ook supporter worden? Kom dan in actie!

Bucketlist idee ballonvaren

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Wandelroutes in Nederland

Met verschillende natuurgebieden heeft Nederland voor iedereen wat te bieden. Loop je het liefst over zandduinen, door het bos of maak je liever een stadswandeling? Nederland heeft voor elke wandelaar prachtige routes. Ga je ontspannen op Texel, eropuit in de Nederlandse natuur of kies je voor een Geocachetocht? Neem voor de verandering een keer een vuilniszak mee en raap het zwerfvuil om je heen op.

Bron foto: Sabine Bakkum

Bron foto: Van Dal mannenmode

Plastic bij Van Dal

Plastic is een van de meest gebruikte materiaalsoorten ter wereld, ook wij komen hier helaas niet onderuit. Er wordt geprobeerd zo weinig mogelijk plastic te gebruiken én het plastic dát gebruikt wordt te scheiden. In onze winkels wordt enkel gebruikgemaakt van papieren draagtassen en online kiezen we er bewust voor om kartonnen verzenddozen te gebruiken. Als artikelen in plastic geleverd worden, zorg dan dat je het plastic scheidt in de daarvoor bestemde container. Alvast bedankt!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: