Home » Mannendingen » Alles over Hooikoorts
Alles over Hooikoorts

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een veelvoorkomende aandoening die optreedt als reactie op allergenen in de lucht. Het treft miljoenen mensen over de hele wereld en kan zowel volwassenen als kinderen beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en symptomen.

Padel spelen op een padelbaan

Bron foto: Unsplash.com

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel van bomen, grassen, onkruid en andere planten. Wanneer deze allergenen in contact komen met het neusslijmvlies van een gevoelig persoon, reageert het immuunsysteem door histamine en andere chemische stoffen vrij te geven. Dit leidt tot symptomen zoals niezen, jeukende en waterige ogen, loopneus en verstopte neus.

Seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden hooikoorts

Er zijn twee hoofdtypen hooikoorts: seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden. Seizoensgebonden hooikoorts treedt op tijdens bepaalde tijden van het jaar wanneer specifieke allergenen in de lucht aanwezig zijn. Bijvoorbeeld, als je gevoelig bent voor graspollen, kunnen je symptomen verergeren tijdens de lente en de zomer wanneer de pollenconcentraties het hoogst zijn. Aan de andere kant treedt niet-seizoensgebonden hooikoorts het hele jaar door op en kan het veroorzaakt worden door allergenen zoals huisstofmijt, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren en andere omgevingsallergenen.

Bron foto: Unsplash.com

Padel spelen op een padelbaan

Bron foto: Unsplash.com

Symptomen

De symptomen van hooikoorts kunnen variëren in ernst en van persoon tot persoon. Typische symptomen zijn onder andere:

  • Niezen
  • Jeukende neus, keel en ogen
  • Loopneus of verstopte neus
  • Waterige en rode ogen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Verminderd reukvermogen of smaakverlies (zelden)

Hoe verminder je klachten tegen hooikoorts?

Vermijd blootstelling aan allergenen: Probeer blootstelling aan pollen zoveel mogelijk te vermijden. Houd de ramen gesloten, vooral op winderige dagen, en vermijd buitenactiviteiten in de vroege ochtend of avond wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. Heeft het geregent? Dan is het nu de uitgewezen tijd om de ramen wél open te zetten.

Gebruik medicatie: verschillende antihistaminica kunnen helpen bij het verminderen van hooikoortssymptomen zoals jeukende ogen, niezen en een loopneus. Neussprays met corticosteroïden kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van ontsteking en congestie in de neus. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je medicatie gebruikt om ervoor te zorgen dat het veilig is en geen interacties heeft met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.

Probeer regelmatig je neus te spoelen met een zoutoplossing om allergenen uit je neus te spoelen. Gebruik koele kompressen op je ogen om jeuk en zwelling te verminderen. Lokale honing kan mogelijk helpen bij het opbouwen van immuniteit tegen pollen. Daarnaast kan het dragen van katoenen kleding en regelmatig douchen na buitenactiviteiten helpen om pollen van je huid en haar te verwijderen.

Wil jij meer van dit soort artikelen ontdekken? Lees hier ons hele magazine.

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: