Home » Smakelijk » Alles over de pompoen
Alles over de pompoen

Trick or treat’ ofwel ‘snoep of je leven’ hoor je steeds vaker in Nederland tijdens Halloween. Naast de cultuur omtrent Halloween is dit cultuurgewas overgekomen naar West-Europa. Het gaat uiteraard over niets minder dan de pompoen. Deze typische herfstgroente heeft een zoete, nootachtige smaak en zit boordevol vezels. De volgende keer geef je op 31 oktober dus geen snoep, maar maak je een van de heerlijke pompoengerechten die wij graag aan je voorschotelen. Lees snel verder, want dit is alles over de pompoen.

Het cultuurgewas pompoen

In het jaar 7000 v.Chr. werd de pompoen al verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika. Pas in de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Omdat de pompoen naar andere werelddelen kwam, werd deze vrucht al snel een cultuurgewas genoemd. Een cultuurgewas is een plant dat door de mens veredeld is met als doel landbouw, voeding en economische ontwikkelingen bevorderen.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Alles over de pompoen

Dit zeer oude gewas is familie van de komkommer en meloen. Mede hierom behoort de pompoen ook wel tot de vruchten, al wordt het vaak als groenten in het hoofdgerecht gebruikt. De zoete, nootachtige smaak van deze vrucht gaat erg goed samen met allerlei soorten specerijen en krachtigere groenten als spinazie, wortel en ui. Pompoenen zitten boordevol vitamine A, wat goed is voor je immuunsysteem. De vele vezels in dit gewas zijn goed voor je darmen. Pompoenen zijn herfstgroenten omdat deze geoogst mogen worden in de herfstmaanden, maar ook mede door Halloween is de vrucht uiterst populair in dit het najaar.

Halloween

Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Halloween is een samentrekking van ‘All Hallows Evening, wat zich vrij vertaalt in Allerheiligenavond. Tijdens deze bijzondere avond herdenkt men de doden, met name mensen die stierven in naam van hun geloof. Daarbij wordt tijdens deze feestdag gevierd dat de oogst binnen was en de nieuwe zaden geplant waren. Men geloofde vroeger veelal in kwaadwillende geesten die de nieuwe oogst zouden laten mislukken. Om deze geesten af te leiden worden gezichten in pompoenen gekerfd, met een kaars erin. Deze zogeheten Jack-o’-lanterns zouden passerende feeën en geesten waarschuwen om hun dorp met rust te laten.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Recepten met pompoen

Genoeg gegriezeld. De pompoen is immers bedoeld om lekker op te peuzelen. Een van de meest voedzame, makkelijke en beangstigend lekkere maaltijden is pompoensoep. Heerlijk tijdens een koude, regenachtige herfstdag. Bekijk hieronder al onze pompoenrecepten.

Pittige pompoensoep

Appetijtelijk tussendoor als opkikker of als pronkstuk van je avondmaal: een smaakvolle pompoensoep. Je zet met enig gemak een stomend bord op tafel waar je lekker uit kunt lepelen.

Pompoenfrittata

Hier wordt een flespompoen smaakvol geroerbakt met verse spinazie en afgetopt met fetablokjes. Een ware smaaksensatie en het ziet er ook nog eens spectaculair uit!

Gevulde maaltijdsoep

Wist je dat een echt goed gevulde maaltijdsoep de perfecte smaakmaker kan zijn als je jouw grommende honger wil stillen? Probeer maar eens uit!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer