Home » Mannendingen » Alles over de nieuwste sporttrend: padel
Alles over de nieuwste sporttrend: padel

Maandelijks worden er nieuwe padelbanen geopend in heel Nederland. ‘Wat is een padelbaan?’, vraag je je wellicht af. Ondanks dat de sport nog vrij nieuw is in Nederland, wagen steeds meer mensen zich een stap op een padelbaan. Dat is met recht, want de sport padel is hartstikke leuk om met enthousiaste medespelers te doen! 

Padel spelen op een padelbaan

Bron foto: Unsplash.com

Wat is padel?

Padel is de snelst groeiende sport ter wereld. De sport is een mix tussen tennis en squash. Het speelveld is een stalen ‘kooi’ met glazen wanden. Dit is te herleiden tot een squashbaan. De bal mag de omringende wanden in de glazen ‘kooi’ raken zolang het eerst op de grond heeft gestuiterd. Verder lijken de regels en puntentelling veel op die van tennis. Het racket dat je gebruikt lijkt op een squashracket.

Padel is een toegankelijke sport, doordat er minder kracht bij komt kijken. De focus ligt op het uitoefenen van een sport waarmee je het gehele lichaam traint. Beter kan niet toch? De sport heeft ook een sociale factor, omdat je deze sport met vier personen speelt.

De Mexicaanse sport

Van oorsprong komt padel uit de Mexicaanse badplaats Acapulco. In het vroege 1969 bedacht Enrique Corcuera, een rijke zakenman, de sport die later een hit bleek. Destijds werd het alleen gespeeld door de Mexicaanse elite. Door een Spaanse vriend van Corcuera kwam padel ook in Spanje terecht, waar de eerste padelbaan in 1974 geopend is. Dit was in Marbella. Toen het spel in Argentinië terechtkwam, ging het in een enorme stroomversnelling. Het is daar inmiddels een nationale sport. De COVID-19-pandemie heeft padel een flinke boost gegeven en ook bekendgemaakt in de hele EU, waaronder Nederland. Tijdens de COVID-19-pandemie kon (en mocht) je als een van de weinige sporten nog wél padellen.

Bron foto: Unsplash.com

Padel spelen op een padelbaan

Bron foto: Jan de Vlaminck

Model of topsporter?

Anno 2023 zijn de drie beste padelspelers ter wereld: Juan Lébron (Spanje), Fernando Belasteguin (Argentinië) en Paquito Navarro (Spanje). Wat ons betreft is ons model Jan onze sterspeler. Al ruim twintig jaar is Jan model voor Van Dal mannenmode en hij is ruim zes jaar fanatiek padelspeler. Hij heeft zijn spel geleerd van German Schäfer, een padelspeler die in de top 10 van de wereld heeft mogen staan. Naast zijn passie om de sport zelf te beoefenen heeft Jan zijn eigen padelschool in Brasschaat (België), genaamd The Racket ClubDaarnaast heeft Jan dit jaar twee maanden lang padeltraining gegeven voor Afrika Padel in Kaapstad. Vandaar dat Jan altijd topfit in onze nieuwe collecties mag schijnen!

Jan de Vlaminck samen met Miguel Lamperti.

De 44-jarige Argentijn staat momenteel op plek 24 van beste padelspelers ter wereld.

Bron foto: Jan de Vlaminck

Bron foto: Jan de Vlaminck

Bron foto: Van Dal mannenmode

Paddelen in Nederland

Er worden in heel Europa al kampioenschappen gehouden. Zo wordt er ook in Nederland een groot toernooi gehouden: World Padel Tour Amsterdam Open. In 2023 zal de tweede editie van dit evenement plaatsvinden. Wil je dit evenement bijwonen? Bekijk de website. In heel Nederland zijn padelbanen te vinden. Maandelijks komen er nieuwe padelclubs- en banen bij. Padel ook eens uitproberen? Nederland telt inmiddels al 1662 padelbanen, dus zoek er een bij jou in de buurt en sla er op los!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Fit blijven | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: