Is het friet, patat of aardappelreepjes? Hoe je het ook noemt, de aardappel is de basis. Voor veel Nederlanders is de aardappel zelfs de basis van elk diner, in andere landen wordt dit gewas meer als groentesoort bestempeld. Met dit cultuurgewas kan je alle kanten op in jouw gerechten. Maar ken jij de pieper eigenlijk wel? Dit is alles over de aardappel.
Het cultuurgewas aardappel
In het jaar 10.000 v.Chr. werd de aardappel al verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika. Pas in de 16e eeuw werd hij voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Omdat de pieper naar andere werelddelen kwam, werd deze vrucht al snel een cultuurgewas genoemd. Een cultuurgewas is een plant dat door de mens veredeld is met als doel landbouw, voeding en economische ontwikkelingen bevorderen.
Alles over de aardappel
Op rijst, tarwe en mais na is de aardappel de meest belangrijke voedselgewas ter wereld. Net als de paprika, tomaat en zelfs de tabaksplant behoord de aardappel tot de nachtschadefamilie. De nachtschade heet in het Latijns Solanum nigrum. Vrij vertaald betekend solanum verdovend. Een deel van deze familie is giftig en een ander deel is wel eetbaar, net als de tomaat en aardappel: zijn ze nog niet rijp? Dan zijn ze giftig. Over de tabaksplant nog niet gesproken… De teelt van de aardappelplant heeft ca. vijf maanden nodig, maar toch kan dit gewas het gehele jaar gegeten worden.
Friet of patat
Naast de vele manieren om een aardappel te verwerken in gerechten is friet… of toch patat? de meest populaire manier. Hoe je deze dungesneden aardappelreepjes ook noemt, de eindeloze discussie duurt voort. In het zuiden van ons land wordt de term friet gehanteerd maar ‘boven de rivieren’ ligt de term patat aan de basis. Maar wat is juist? Kleine tip van de sluier: beide zijn juist.
Zowel friet als patat zijn afkortingen van het Franse woord ‘patates frites’, wat vrij vertaald weer ‘aardappel gefrituurd’ betekend. In het noorden van ons land is de afkorting patat gekozen omdat in de Nederlandse spelling afkortingen worden gemaakt van het zelfstandig naamwoord. In het zuiden is gekozen voor friet, want patates betekende daar al aardappel.
Recepten met aardappel
Om verhitte discussies te vermijden noemen wij het maar patates frites voor het gemak. Denk hierbij aan een heerlijke typisch Hollandse hachee met patates frites ernaast. Maar ook een stomend bord erwtensoep of juist een verrukkelijke stamppot zijn niet te missen! Kijk maar snel verder.

Typisch Hollandse Hachee
Om de herfst, winter of frisse voorjaar door te komen is een heerlijke stoofpot hachee een goede keus. Serveer daar patates frites naast en dip ze heerlijk door de saus.

Erwtensoep
Een stomend bord snert doet worderen. Het stilt de honger, kou en het is nog lekker ook. Een ‘geheim’ ingrediënt is de aardappel. Wist jij dat?

Heerlijke stamppotten
Kies een typisch Nederlandse groenten en maak samen met een pieper een heerlijke stamppot. Kies jij boerenkool, andijviestamppot of ga je voor wat anders?