Home » Smakelijk » 8 weetjes over de tomaat
8 weetjes over de tomaat

Heerlijk om in gerechten te verwerken, te vermengen in sauzen of simpelweg te snoepen: de tomaat is een welgeliefde groente. Het is hartstikke gezond, smaakvol en het lekkerst als ‘ie dieprood van kleur is. Daarom vinden we dat het tijd is voor 8 weetjes over de tomaat!

Wist u dit al over tomaten?

Kleine tomatenplant

Bron foto: Unsplash.com

Groente, maar eigenlijk fruit

Hoewel de tomaat in de volksmond genoemd wordt als groente, ligt het toch anders. Plantkundig gezien is de tomaat namelijk een vrucht, ofwel een fruitsoort. De pitjes in het vruchtenvlees leiden terug naar de zaadjes van de tomatenplant. Na de ontkieming groeit de plant omhoog. Er zijn verschillende perspectieven om de categorie vast te pinnen, maar een bizarre zaak in het Amerikaanse Supreme Court beoogde verduidelijking te scheppen. In de 19e eeuw gold er nog een belasting op groente waar dat niet het geval was op fruit. Een groothandel weigerde de belasting over zijn import te betalen omdat tomaten technisch gezien geen groenten zouden zijn. Daaropvolgend werd juridisch besloten dat het wél een groente is. Wat is het voor u?

Een juridische zaak gaf eigenlijk de doorslag.

2. Rijke voedingswaarde

Het kleurrijke natuurproduct bevat een rijke voedingswaarde waarvan grotendeels vitamine C. Deze antioxidant is ideaal voor de weerstand en energie en ondersteunt het zenuwstelsel, botten, tanden, huid en bloedvaten. Daarnaast zorgt het ervoor dat ijzer goed opgenomen kan worden en kan bindweefsel zich beter vormen.

3. Machtige mineralen

Een tomaat bevat meerdere mineralen die goed zijn voor het menselijk lichaam. Op basis van 100 gram gaat het om 6 mg natrium, 14 mg calcium, 26 mg fosfor, 10 mg magnesium en wel 297 mg kalium. Deze uitschieter is uitermate belangrijk voor het functioneren van de zenuwen en spieren en het draagt bij aan een gezonde bloeddruk.

Yahtzee

Bron foto: Unsplash.com

Tomaten

Bron foto: Unsplash.com

4. Bescherming tegen kanker

We weten nu dat rijpe tomaten dieprood van kleur zijn. Hoe roder de kleur, des te meer lycopeen er in zit. Deze carotenoïde komt veel voor in menselijk weefsel en biedt een aantoonbare bescherming tegen kanker. Onderzoek wijst uit dat inname van lycopeen met tomatenextract- of poeder beter beschermt tegen prostaatkanker dan enkel de lycopeen.

5. Vezels, vocht en vlotte stoelgang

Iedere tomaat zit boordevol vezels en vocht, welke tezamen zorgen voor soepele ontlasting en een gezond volume ervan. Een vlotte stoelgang zorgt ervoor dat u niet met een opgeblazen gevoel, diarree of verstopping hoeft te kampen.

6. Ruim 60 tomatensoorten

U heeft vast wel eens de cherrytomaat, trostomaat en romantomaat gezien. Wist u dat er wel zestig tomatensoorten zijn? De vleestomaat is ronduit de bekendste en grootste. Omdat deze soort weinig vocht en pitjes bevat is het ideaal om te verwerken in salades of bak- en trilgerechten. Cherrytomaten zijn daarentegen klein in formaat en prettig om weg te snoepen. Trostomaten vindt u, zoals de naam al aangeeft, in de vorm van een tros en worden vaak gebruikt in soepen en sauzen. Een gerecht waar tomatensaus in verwerkt zit is onze Spaanse variant op gehaktballetjes. De romatomaat is vrij gelijk aan de trostomaat, hoewel het qua vorm lijkt op een pruim. Ons BLT UK recept met de romatomaat vindt u hier. Daarbuiten is er dus nog een breed scala aan tomaten om te ontdekken!

Tomaten zijn er in alle kleuren, vormen en maten.

Diverse tomaten

Bron foto: Unsplash.com

Kleine tomatenplant

Bron foto: Unsplash.com

7. Zuid-Amerikaanse oorsprong

We zijn er zo aan gewend, maar had u al ontdekt dat de tomaten afkomstig zijn uit het verre Zuid-Amerika? De kweek gaat terug naar de tijd van de Inca’s en aankomst van Spanjaarden rond 1500. De Azteken noemden het tomati, waar het woord ook van afstamt. De Spanjaarden namen de tomaat in de 16e eeuw mee naar Europa, waar het nooit meer is weggegaan.

8. Kweken in de juiste periode

Tomaten zijn te koop in iedere supermarkt, maar u kunt er ook voor kiezen om deze zelf te kweken. Het is dan wel belangrijk om dit in de juiste periode te doen zodat u de meest smaakvolle tomaten eruit kunt winnen. Het zaaien van de zaadjes kunt u het best doen van eind maart/begin april tot half mei. Vervolgens kunnen ze buiten staan vanaf half mei/begin juni en doet u de oogst in augustus of september. Het kan wel buiten deze periodes, maar de oogstopbrengst zal kleiner zijn en u mogelijk teleurstellen. Dus: check zo nu en dan de kalender zodat u steeds de juiste periode benut!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer