Home » Mannendingen » 6 tips om jouw sportieve doel te bereiken
6 tips om jouw sportieve doel te bereiken

Heb jij dit jaar een sportief doel voor ogen en heb je geen idee hoe je dit doel moet behalen? Een goede voorbereiding is het halve werk, maar hoe zorg je nu voor die juiste voorbereiding? Dit is per sportief doel natuurlijk anders, maar er zijn wel een aantal generieke tips om jouw sportieve doel te bereiken. Lees ze verder in dit artikel!

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Zorg voor de juiste mentaliteit

De juiste mentaliteit is misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven voor het behalen van jouw sportieve doel. Een echte dromer, niemand minder dan Walt Disney, is van mening dat je alles kan bereiken wat je droomt. Droom dus over je doelen en zorg ervoor dat je de juiste mentaliteit en motivatie vindt om deze doelen te kunnen bereiken. Heb je moeite om de juiste mentaliteit te vinden? Probeer dan jouw sportieve doel te koppelen aan iets wat je zelf belangrijk vindt, zoals een goed doel als Swim to Fight Cancer. Op deze manier verplicht je jezelf om je doel te behalen en zul je de juiste mentaliteit vinden en vasthouden.

Stel realistische doelen

De tweede belangrijke tip is het opstellen van realistische doelen. Realistisch is hierbij een relatief begrip, aangezien dit voor iedereen anders kan zijn. Het uitlopen van een marathon is bijvoorbeeld voor een ervaren hardloper een realistisch doel, terwijl dit voor de onervaren sporter vrijwel onmogelijk is. Zorg er dus voor dat je goed naar je lichaam luistert bij het opstellen van jouw doelen. Een juiste tijdsplanning is hierbij ook belangrijk. Het kan best voorkomen dat je maanden moet trainen voordat je je doel kan bereiken. Neem deze tijd ook mee in je planning. Het opstellen van onrealistische doelen kan namelijk enkel leiden tot teleurstellingen.

Bron foto: Unsplash.com

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Maak trainen een prioriteit

Trainen, trainen en nog meer trainen! Dat is de sleutel naar succes, mits dit geoorloofd is volgens je fysiotherapeut of huisart. Rome is niet in één dag gebouwd en dat werkt precies zo bij jouw sportieve doel. Probeer daarom een routine te creëren door bijvoorbeeld een wekelijks of maandelijks trainingsschema te ontwerpen. Zorg er ook voor dat je trainen gaat zien als een leuk onderdeel van je leefstijl, door jezelf bijvoorbeeld te belonen na iedere training. Het hebben van een trainingsmaatje kan je ook helpen om consistent te blijven trainen. Tot slot is het ook belangrijk dat je je doel voor ogen houdt, zodat je gemotiveerd blijft om te trainen. Dat doel, wat vaak over een lange termijn spant, is namelijk de grootst mogelijke beloning die je kunt bedenken.

Houd je motivatie vast

We haalden het woord motivatie al een aantal keer aan, aangezien dit ook een van de belangrijkste factoren van succes is. Door jezelf constant gemotiveerd te houden ga je zeker jouw sportieve doel behalen! Het vasthouden van motivatie kan echter zo nu en dan redelijk lastig zijn. Iets wat kan helpen bij het vasthouden van motivatie is het opstellen van korte termijndoelen. Is jouw doel om binnen drie maanden tien kilometer te kunnen hardlopen? Stel dan een kort termijndoel om binnen één maand drie kilometer te kunnen hardlopen. Let wel op dat je de korte termijndoelen niet té kort maakt. Zo voorkom je namelijk teleurstelling en een afname in motivatie.

Bron foto: Unsplash.com

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Rust

Iets dat vaak wordt vergeten door sporters is het nemen van voldoende rust. Tijdens het sporten dwing je je lichaam namelijk tot het uiterste. Na een flinke inspanning heeft jouw lichaam daarom de tijd nodig om te herstellen. Doe je dit niet, dan zal de kans op blessures toenemen. Zie het als een bijna lege telefoon. Je kan wel snel opladen voor een paar minuten, dan verdergaan met waar je mee bezig was enzovoorts, maar op een gegeven moment gaat je telefoon uit en moet deze echt een langere tijd opladen. Onvoldoende rust of overbelasting is een van de voornaamste redenen van verschillende blessures. Merk je dus tijdens het sporten of trainen dat er pijntjes optreden? Stop dan gelijk en neem een paar dagen rust. Zo zorg jij ervoor dat je lichaam klaar is voor jouw sportieve uitdaging!

Geniet

De allerbelangrijkste tip die we kunnen meegeven is genieten. Na maanden trainen eindelijk dat moment bereiken waar je al lange tijd van droomt is natuurlijk geweldig. Geniet hier daarom ook van! Ben je hierna nog steeds gemotiveerd? Stel dan nog een sportief doel op! Zo blijf je jezelf uitdagen! Ben je echt enthousiast? Schrijf dan in een dagboek of logboek hoe je dit hebt ervaren.

Bron foto: Unsplash.com

Het sportieve doel van Van Dal 

Of je nu een marathon wilt gaan lopen of een berg wilt beklimmen, wij hopen dat we je met deze tips kunnen helpen dit doel te bereiken. Wist je tevens dat wij een sportief doel voor ogen hebben. Op 11 september gaan wij met het Van Dal team de singel van Breda in om geld op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek en jij kan ons hierbij steunen! Heb jij ook een sportief doel voor ogen? Laat het ons weten in een van onze winkels onder het genot van een verse kop koffie!

Bron foto: Fight cancer

Bron foto: Fight cancer

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Artikelen | Fit blijven | Mannendingen | Swim to Fight Cancer

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: