Home » Mannendingen » 6 tips om duurzaam je kleding te wassen
6 tips om duurzaam je kleding te wassen

Tegenwoordig staat men vaker stil bij duurzaamheid. Zo ook bij Van Dal mannenmode: wij doen hard ons best om zo goed mogelijk om te gaan met duurzame uitdagingen. Nu denk je vast: kleding produceren is bij uitstek niet duurzaam. Dit klopt, maar toch zijn er genoeg stappen om te zetten. Zo geven wij je ook graag tips hoe jij op een duurzame manier je kleding kunt wassen.

Duurzaam wassen? Let dan goed op!

Wol wassen met een wasmachine

Bron foto: Unsplash.com

Zuinig wassen

Door te wassen op lage temperaturen zoals 20 of 30 graden was je het zuinigst. Wil je toch op een hogere temperatuur wassen, zoals 40 of 60 graden? Gebruik dan de ecostand van je wasmachine. Deze stand duurt vaak wat langer maar is merkbaar effectiever voor het milieu.

Was zoveel mogelijk in één keer; zo hoeft de wasmachine maar één keer aan.

Luchten

Niet alle kleding hoeft gelijk gewassen te worden na één keer dragen. Voor velen een bekend verhaal: uit eten gaan en bij thuiskomst de walm van kruidige ingrediënten nog in je kleding ruiken. Vervelend, maar simpel op te lossen. Hang je kleding aan een kledinghanger, op een plek waar het doorlucht. Denk bijvoorbeeld aan een raam of een kledingkast.  

Werkt dit niet? Dan is er nog een optie: de Dry Wash Spray, te koop in de drogisterij of supermarkt. Deze spray neutraliseert nare geuren kreukt en verzacht de stof. Zo kan je de kleding gelijk weer aantrekken.

Wasmiddel

Wist je dat er duurzame wasmiddelen bestaan? Deze wasmiddelen bevatten minder schadelijke stoffen die het milieu belasten. Ecologische wasmiddelen zijn te koop bij elke supermarkt. Denk hierbij aan de Hakuna Matata of Klok wasmiddelen. Deze komen het best uit de test van Ecotoday.nl. Deze wasmiddelen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor een echt schone was. Een bijkomend voordeel is dat deze wasmiddelen ook helpen tegen allergieklachten. Dubbele win!

Beste temperatuur om wol te wassen

Bron foto: Unsplash.com

Drogen in de zon

Binnenkort gaat de zon het weer heerlijk schijnen – een ideale oplossing om jouw wasgoed te laten drogen. Je hoeft niet alles in de droger te drogen; het kan heel gemakkelijk op natuurlijke wijze in de zon. Dit scheelt geld en energie. Het ene materiaal is sneller droog dan het andere. Verspreid daarom dikkere materialen over het wasrek.

Wol wassen met de hand

Bron foto: Unsplash.com

Klassieke manier

Voor de allerkleinste wassen kan je ook op de klassieke manier wassen. Pak een teil warm water en ecologisch wasmiddel om gelijk aan de slag te gaan. Op deze manier bespaar je ook weer energie en geld. Laat het even weken en wring de kledingstukken goed uit, waarna je het laat drogen op een rek.

Kleding met de hand wassen doe je zo!

Vlekken

Knoeien tijdens het eten, werken of ontspannen… balen maar simpel op te lossen zonder wasmachine. Sommigen vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen door zout of zelfs met koud water. Lees onze tips voor het verwijderen van vlekken in het magazine!

Merinowol wassen

Bron foto: Unsplash.com

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: