Home » Mannendingen » 5x nostalgisch snoepgoed
5x nostalgisch snoepgoed

Aah, waar blijft die goede, oude tijd toch? Begrijp ons niet verkeerd: we omarmen met alle liefde de moderne ontwikkelingen die ons scherp houden en ertoe zetten om te blijven groeien. Maar in sommige gevallen ontkomen we er niet aan om te zeggen dat het vroeger toch echt veel beter was. Neem bijvoorbeeld de lekkere stroopsoldaatjes – een echte parel uit het verleden! Vandaag blikken we terug op de lekkernijen die ons terugnemen naar het kleine jongetje of meisje in ons, een tijd van onschuld, ontwikkeling en enorme nieuwsgierigheid. Dit is 5x nostalgisch snoepgoed!

Zoethout

Bron foto: Unsplash.com

Zoethout

Het snoepgoed dat ook weer niet echt snoep is. Zoals in veel gevallen kostte snoepgoed vroeger slechts een paar cent en dat was voor zoethout niet anders. Om dit droge, zoete stokje te maken worden wortels van een kruidachtige plant uit Eurazië, Noord-Afrika en West-Afrika gebruikt. Men eet zoethout niet; men sabbelt erop. Qua smaak komt het in de buurt van anijs en venkel en het is ook nog eens ontstekingsremmend, pijnstillend en verzachtend. Krijgt u er niet ook weer stiekem zin in?

Haknougat

Bron foto: Pexels.com

Haknougat

Wie houdt er nou niet van haknougat, de zachte en kleurrijke lekkernij die noten combineert met honing, amandelen en pistache? Er bestaan uiteraard diverse varianten van, maar de smaak is doorgaans zoet en herkenbaar. De naam stamt af van het Franse woord nougat, wat zich vertaalt in notentaart. Het verschijnt vaak in de vorm van een reep of gehakte stukjes en is heerlijk om in gezelschap weg te snoepen!

Stroopsoldaatjes

Bron foto: Unsplash.com

Stroopsoldaatjes

Niet per se het meest praktische snoepgoed om te consumeren, maar wel erg eigentijds en lekker van smaak. Stroopsoldaatjes zijn een traditionele lekkernij van Nederlandse origine. Wat het nou precies is? Kegelvormige stroop gemaakt van rietsuiker en boter die in een vetvrij papiertje gegoten is. Doordat erop gesabbeld wordt is de kans groot dat het papier gaat plakken aan de stroop, waardoor het iedere keer een uitdaging blijft om het fatsoenlijk weg te werken. In dat opzicht valt het in het rijtje van Bossche bollen en suikerspinnen; het achteraf wassen van uw handen is meestal onvermijdelijk. Het snoepgoed is niet overal meer te vinden tegenwoordig, maar op bijvoorbeeld een kermis is het vaak wel te scoren. Maak volgende keer dus gebruik van die kans!

Salmiak pastilles

Bron foto: Pixabay.com

Salmiak pastilles

Nostalgisch snoepgoed dat het vrijwel altijd goed doet bij mannen zijn de ruitvormige pastilles met salmiaksmaak. Een leuk weetje is dat salmiak afstamt van het Griekse sals ammonikos, wat zout van Ammon betekent. Het is in essentie een mengsel van ammoniak en zoutzuur. Vaak zijn salmiak pastilles nog geen millimeter dik en graait u er een royaal handjevol van. De dropsoort smaakt intens en laat een tintelende, zoute smaak op de tong achter. Soms wel lastig om maar één keer te pakken…

Stroopwafel Van Dal

Bron foto: Van Dal mannenmode

Stroopwafel

Ondanks dat de zoektocht naar de origine van de stroopwafel meerdere data in de negentiende eeuw – of zelfs nog ouder – uitwijst, is de stroperige lekkernij onmisbaar. Deze is het lekkerst wanneer het vers gemaakt wordt, bijvoorbeeld op een markt of kermis; de dan druipende stroop en zachte wafel vormen het absolute hoogtepunt van uw dagje uit. U kunt zelf de mouwen opstropen door keukenstroop, boter en basterdsuiker te smelten onder een wafelijzer, zoals we hier beschrijven. Ook voegen we onze eigen stroopwafel graag als verrassing toe aan uw online bestelling in de webwinkel en ligt ‘ie klaar in onze winkels. Om van te smullen!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Mannendingen | Nostalgie

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: