Home » Smakelijk » 5x gezonde peulvruchten
5x gezonde peulvruchten

Het wordt vaak vergeten dat de peulvruchten erg gezond zijn. Veelal worden deze vruchten bestempeld als ietwat meelachtig en worden ze vaak weggelaten uit verschillende gerechten. Peulvruchten bevatten veel vezels, proteïne en weinig calorieën, waardoor het ideale vleesvervangers zijn. Maar welke vruchten zijn nou het gezondst of juist het meest bijzonder? Na de uitleg hoef je niet meer als een prinses op de erwt te zitten, maar verwerk je ze in elk mogelijk gerecht! Dit zijn 5x gezonde peulvruchten.

Gezonde peulvruchten

Een peul is een eiwitrijke vrucht afkomstig uit de vlinderbloemenfamilie. Volgens de gezondheidsraad eet doorgaans maar de helft van de Nederlanders wekelijks peulvruchten. Diezelfde gezondheidsraad adviseert dat je wekelijks 2 tot 3 opscheplepels peulvruchten zou moeten oppeuzelen. Dat klinkt als veel werk – zo veel eigen boontjes doppen – maar het resultaat mag er zijn: bonen zijn namelijk rijk aan eiwitten, ijzer en vitaminen en verlagen het cholesterol. Alleen maar voordelen dus!

Zoethout

Bron foto: Unsplash.com

Erwt

Erwten zijn veruit de bekendste peulvrucht. Je hebt ze in verschillende soorten, maar niet in maten. Erwten zijn erg klein. Per 100 gram erwten krijg je veel koolhydraten, eiwitten en ijzers binnen. Daarom is een gerecht zoals erwtensoep ontzettend goed voor je. De voedingswaarden in de soep zorgen voor een lager cholesterol en houden de bloedvaten gezond. Wat een erwt allemaal al niet kan!

Haknougat

Bron foto: Unsplash.com

Kikkererwt

Als tweede op de lijst hebben we nog een erwt, ditmaal de kikkererwt. Kikkererwten bestaan al meer dan 8000 jaar en werden voor het eerst geteeld in Klein-Azië, een schiereiland tegen Turkije aan. Net als de gewone erwt is de kikkererwt erg gezond. Dan te bedenken dat er de snack falafel en de dip hummus van gemaakt worden. Snacks bij de borrel zijn dus wél enigszins te verantwoorden naar je gezondheid.

Stroopsoldaatjes

Bron foto: Unsplash.com

Pinda

Om in het thema snacks te blijven ken je deze wel uit de kroeg; een heerlijk bakje gezouten (of ongezouten) pinda’s. Echter is de pinda geen snack, de pinda is een peulvrucht. De pinda is, net als alle peulvruchten, familie van de vlinderbloemenfamilie en heeft een vruchtblad. Omwille hiervan behoort de pinda tot de peulvruchten in plaats van de noten. Pinda’s bevatten veel vetten en eiwitten, waardoor pinda’s goede bouwstenen voor jouw lichaam zijn. Wist je dat noten ook erg gezond zijn?

Salmiak pastilles

Bron foto: Unsplash.com

Sperzieboon

De sperzieboon is zowel een peulvrucht als een groente. Dat zit zo; de binnenste witte bonen zijn peulvruchten die bijvoorbeeld gebruikt worden voor witte bonen in tomatensaus. De gehele sperzieboon zelf wordt groente genoemd omdat je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een pinda, de ‘schil’ wel kan eten. Wél moet de sperzieboon eerst gekookt worden voor consumptie; dit omdat de sperzieboon van nature een giftig stofje bevat.

Inpaktips Van Dal mannenmode

Bron foto: Unsplash.com

Sojaboon

Je ziet ze niet vaak in de supermarkt liggen, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Je moet zoeken bij de sojasaus of tofu. Sojabonen worden doorgaans niet zo vaak ‘zo’ gegeten; ze worden eerder verwerkt in producten zoals bovengenoemde. Soja is overigens wel erg gezond. Soja beschermt je lichaam tegen hart- en vaatziekten en de overige voedingsvezels helpen tegen een hoog cholesterol. 

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer