Home » Smakelijk » 5x gezonde noten
5x gezonde noten

Soms moet u een harde noot kraken om op een uitkomst te komen. Dat is niet per se het geval bij de vraag of noten lekker en gezond zouden zijn, want dat antwoord is natuurlijk: ja! Een handjevol heerlijke noten per dag eten vermindert al hart- en vaatziektes en verlaagt het cholesterol. Het is niet voor niets dat noten in de Schijf van Vijf staan. Maar welke noten zijn nu het gezondst en het lekkerst? Wij nemen 5x gezonde noten onder de loep.

Gezonde noten in de Nederlandse natuur

Een van de mooiste bezigheden in de herfst is een uitgebreide wandeling maken in de Nederlandse natuur. Wist u dat er verschillende notenbomen in Nederlandse bossen staan? Nagenoeg ieder willekeurig bos leent zich om in te zoeken naar de (tamme) kastanje en beukennoot. Let er wel even op of u een kastanje bespeurt waarvan de vrucht stekelige naalden heeft. Deze zijn namelijk eetbaar! Twee noten die tevens in onze lijst van gezonde noten staan zijn de walnoot en hazelnoot – beide even vindbaar in Nederlandse bossen.

Tamme Kastanje

Bron foto: Unsplash

Beuekennoot

Bron foto: Unsplash

Hazelaar met Hazelnoot

Bron foto: Freeimages

Amandelen

Hoezeer u het ook zou doen vermoeden: de amandel is officieel geen noot, maar een fruitsoort. Voor dit artikel houden we ‘m er toch stiekem even bij. De amandelboom is familie van de roos en voor 80% afkomstig uit het verre Amerika. Nogal een percentage dus! De amandel smaakt zoet en melkachtig, wat een beetje te vergelijken is met popcorn. Deze smaak doet het goed in alcoholische dranken en gerechten. Een smakelijk voorbeeld om uw vork in te prikken is de gevulde paprika’s met amandelschijfjes; ideaal lunchgerecht! De dagelijkse consumptie van een portie amandelen vermindert verschuivingen in de bloedsuikerspiegel en gezonde mannen kunnen er veel beter door plassen.

Amandelen

Bron foto: Unsplash

""
Cashewnoten

Bron foto’s: Unsplash

Cashewnoten

Het is goed mogelijk dat cashewnoten de meest opmerkelijke noten ter wereld zijn. Niet per se vanwege het feit dat de vrucht van deze noot een cashewvrucht is, maar allicht wél omdat deze schijnvrucht in de kern uiterst giftig is. Een schijnvrucht omdat het zaad van de vrucht zich onderaan de cashewappel bevindt. Uiterst giftig omdat het eerst schoongemaakt, verhit en geschild moet worden. Daarbij bevat de vrucht cardol, een stofje dat vervelende huidirritaties veroorzaakt. Het schoonmaken van de schil gebeurt handmatig, waardoor het een duurdere noot in de winkel is. Ze zijn wel een uitstekende bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn bij de opname van vitamine A, D, E en K. Geniet van de milde, zoete smaak en romige structuur.

Walnoten

Hoe een walnoot nou écht smaakt? Zowel zoet als bitter. Het bittere komt van het bruine vliesje dat om de twee ‘hersenhelften’ zit. Geen fan van bittere smaken? Dan kan het vliesje gemakkelijk verwijderd worden en pakt u het creatief aan met een lekkere borrelplank. Walnoten zijn erg goed tegen cholesterol en helpen u beter te slapen. Ja, echt waar; walnoten beschikken over melatonine waardoor u sneller in slaap valt!

""

Bron foto: Unsplash

Bron foto: Unsplash

""

Bron foto: Unsplash

Hazelnoten

Als u een boom of struik tegenkomt met hartvormige bladeren, is de kans groot dat dit een hazelaar is – de boom van de welbekende hazelnoot. Heerlijk op uw brood in de vorm van een smeuïge hazelnootpasta of als topping voor uw dessert. En, eerlijk toegegeven, ook lekker om ‘gewoon zo’ op te eten. Verwijder wel eerst de harde dop om de zoete smaak te laten ontvouwen. Een iets te bittere hazelnoot is te wijten aan het vliesje; deze moet u dus net als bij walnoten eerst verwijderen. Hiervoor hoeft u de hazelnoten enkel lichtjes te roosteren.

Pinda’s

Bent u ooit eerder voor het vraagstuk gezet om de overeenkomst tussen een erwt, sperzieboon en pinda te noemen? Nee? Dan is vandaag het moment aangebroken. Het zijn namelijk alledrie peulvruchten. De pinda is familie van de vlinderbloemfamilie en heeft een vruchtblad. Omwille hiervan behoort de pinda dus tot de peulvruchten in plaats van de noten. De ideale anekdote om op uw eerstvolgende feestje met aanwezigen te delen, terwijl u ondertussen een handje knapperige pinda’s oppeuzelt.

Pinda

Bron foto: Pixabay

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer