Home » Eropuit » 5x bijzondere havens in Nederland
5x bijzondere havens in Nederland

Nederland is het land van de delta en dat is goed terug te zien in de vele havens die het land rijk is. Even lekker aanmeren of voor een langere tijd uw boot aanleggen kan op allerlei locaties. Om u toch een beetje op weg – of eigenlijk op water – te helpen, lichten wij graag vijf bijzondere havens in Nederland uit. Welke drijft ú eropuit?

Reitdiephaven

Om onze reis noordelijk te beginnen reizen we af naar de kleurrijke Reitdiephaven in Groningen. Deze passantenhaven is in de wijk Reitdiep opgebouwd vanaf 2000 en kenmerkt zich door een vrolijke, Scandinavische architectuur. Natuurlijk zorgt dat ervoor dat fotografen van mijlenver komen om dit unieke fenomeen creatief vast te leggen. Woningen zijn ingedeeld in twee thema’s, namelijk Wonen aan het water en Wonen in het landschap. Bij de eerstgenoemde zijn woningen op eilanden gebouwd, wat bewoners in staat stelt om voor de deur in hun eigen bootje te stappen en direct te gaan varen. Bij de laatstgenoemde zijn woningen rondom kunstmatige heuvels gebouwd om overstromingen tegen te gaan. Waar u ook kijkt in het gebied; de Reitdiephaven is in elke hoek vernieuwend.

Scandinavische invloed van de Reitdiephaven

Bron foto: Iconick

Reitdiephaven

Bron foto: Iconick

Kleurrijke woningen in de Reitdiephaven

Bron foto: Iconick

Kleurrijke woningen in de Reitdiephaven

Bron foto: Iconick

Muiderslot.

Bron foto: Iconick

Haven Spakenburg

Centraler in het land vindt u Bunschoten-Spakenburg, gelegen in provincie Utrecht. Deze compacte stad heeft een zeer bepakte en daardoor imposante haven waar veel houten boten het aanzien vormen. Ongeveer vijf jaar geleden heeft er veel renovatie in en aan de haven plaatsgevonden; zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe, drijvende steigers geplaatst. Op een zonnige middag is het dan ook heerlijk vertoeven langs het blauwe water van Haven Spakenburg, waar u bourgondisch kunt genieten bij restaurant De Mandemaaker, Buute Bolletjie of Pomodoro Indonesische Eethuis en Catering. Een leuke bijkomstigheid is dat de lokale mensen heel erg te spreken zijn over hun omgeving; daarbij geven ze graag tips over hoe u uw tijd het beste kunt benutten.

Harnas in Muiderslot.

Bron foto: Iconick

De tuinen van Muiderslot.

Bron foto: Iconick

Het bastion bij Muiderslot.

Bron foto: Iconick

Historisch Delfshaven

Delfshaven kent u wellicht als het waterrijke stadsdeel van Rotterdam waar vooral veel boten te vinden zijn. Leuk om te weten dat, ongeveer twee eeuwen geleden, Delfshaven stadsrechten kreeg en daarmee als een eigen stad door kan. De schilderachtige jachthaven heeft op wonderlijke wijze het bombardement op Rotterdam in 1940 overleefd en is de vertrekplaats geweest voor de Pilgrim Fathers die hun tocht naar Amerika begonnen. Van oudsher heeft de haven altijd een aanzienlijke functie gehad in de haringvisserij en het distilleren van jenever, welke tegenwoordig vergezeld wordt met antiekwinkels, kunstateliers, jenevercafés en het heuse Dutch Pinball Museum. Neem zeker een camera mee, want elke hoek in Delfshaven is op zichzelf een ansichtkaart!

Oude jenever in Delfshaven

Bron foto: Iconick

Historisch Delfshaven

Bron foto: Iconick

Schildering in Delfshaven

Bron foto: Iconick

Korenmolen de Distilleerketel

Bron foto: Iconick

Boten in de Gemeentehaven

Bron foto: Iconick

Gemeentehaven Willemstad

Het knusse Brabant is dan wel een provincie met veel groen, toch gaan er diverse havens schuil die het bezoeken waard zijn. De Gemeentehaven in Willemstad is zo’n haven. De 240 vaste ligplaatsen heten passanten van harte welkom en de haven heeft een passantensteiger, een boodschappensteiger en een historische stadskom. Verder is de haven flink omringd met groen; er staan namelijk vestingwallen en forten van een zodanig kaliber dat het bijna lijkt alsof u in een landschap van Lord of the Rings wandelt. Ook de kazematten zijn opvallend, omdat deze in vroegere tijden dienden als wapenopslag. Het hedendaagse leven is gelukkig hartstikke vredig en daarom mag een bezoek aan de Gemeentehaven niet op uw route ontbreken.

Forten in Willemstad

Bron foto: Iconick

Gemeentehaven Willemstad

Bron foto: Iconick

Dijk aan de Gemeentehaven Willemstad

Bron foto: Iconick

Landbouwhaven

In het Zeeuwse Kortgene liggen de boten er keurig bij in de Landbouwhaven. Sinds 1998 zijn er tientallen woningen met terras en eigen aanlegsteiger in een mediterrane stijl bijgekomen. De  parallelle Kaaidijk huisvest drive-in woningen die beschikken over inpandige garages. Als u op een serene namiddag de haven nadert is de kans groot dat een avontuurlijk gezelschap een bootje het water in duwt om van een zalige zonsondergang te genieten. Als u dan toch zo in de buurt bent, is het aan te raden om aansluitend een kijkje te nemen bij Goes, waar ook Van Dal mannenmode u met een lekkere kop koffie ontvangt.

Bootje in de Landbouwhaven

Bron foto: Iconick

Landbouwhaven

Bron foto: Iconick

Woningen aan de Landbouwhaven

Bron foto: Iconick

Varende jongens in de Landbouwhaven

Bron foto: Iconick

Kortom: havens genoeg om uit te kiezen! Het is een heerlijk vooruitzicht om natuurlijk in het warme weer met een stralende zon uit te waaien in een sfeervolle haven. Kies daarom een van deze óf zelfs alle havens en laat ons vooral weten hoe het u beviel!

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: 5x doen | Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: