Home » Eropuit » 5x architectonische gebouwen in Noord-Brabant
5x architectonische gebouwen in Noord-Brabant

Wil jij een of meerdere dagen genieten van verschillende architectonische hoogstandjes? Dan ben je in Brabant aan het juiste adres! Brabant kent een tal van unieke architectonische gebouwen die makkelijke te bezoeken zijn. Wij lichten er graag vijf voor je uit!

Architectonische gebouwen - Kemptoren Tilnurg

Bron foto: Merk Tilburg

De Kempentoren in Tilburg

Het eerste stukje architectuur dat we uitlichten is te vinden in de textielstad Tilburg. Hier vind je in het Spoorpark de 37 meter hoge Kempentoren. Deze toren is een project van Stichting de Torenbouwers. Vanuit de onderzijde van deze toren maak je de mooiste spiraalfoto’s en voor slechts €1,50 kan je de 192 treden naar boven beklimmen. Vanuit het hoogste punt van de Kempentoren heb je een prachtig uitzicht over Tilburg. Bij helder weer kan je zelfs Breda, Hilvarenbeek, Geertruidenberg en wellicht onze Tilburgse winkel, gelegen aan de Juliana van Stolbergstraat, zien!

Bron foto: Merk Tilburg

Bron foto: Merk Tilburg

Bron foto: Merk Tilburg

Evoluon in Eindhoven

Net buiten de ring van Eindhoven vind je een uniek architectonisch hoogstandje: Evoluon. Dit futuristische gebouw lijkt op een UFO en is ontworpen door architecten Louis Kalff en Leo de Bever. Dit koepelvormige gebouw heeft een diameter van maar liefst 77 meter. Dat is bijna tien keer zo groot als onze winkel in Eindhoven! Het beton van dit gebouw wordt op zijn plaats gehouden door 169 kilometer aan spankabels. Evoluon wordt over het algemeen gebruikt als evenement- en congrescentrum. Leuk om te weten: Evoluon is in 2018 uitgeroepen tot Rijksmonument!

Architectonische gebouwen - Evoluon Eindhoven

Bron foto: Unsplash.com

Architectonische gebouwen - Kubuswoningen Helmond

Bron foto: Iconick

Kubuswoningen in Helmond

In de historische stad Helmond vind je 21 unieke woningen in de vorm van een kubus: de Kubuswoningen. Dit gemeentelijke monument, ontworpen door Piet Blom, is in 1977 geopend. Vroeger vormden 18 van deze woningen samen een geheel met theater Het Speelhuis. Dit theater, geopend door prinses Beatrix, werd in 2011 helaas verwoest door een grote brand. Sinds 2014 zijn de woningen na een grote renovatie weer bewoonbaar. Na de bouw van de kubuswoningen in Helmond heeft Piet Blom hetzelfde ontwerp gebruikt voor de bekende Kubuswoningen in Rotterdam.

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Architectonische gebouwen - Chasé theater Breda

Bron foto: Unsplash.com

Het Chassé Theater in Breda

Zo’n 150 meter van onze winkel in Breda vind je het imposante Chassé Theater. Het Chassé Theater is vernoemd naar de Nederlandse generaal David Hendrik Chassé. Het Chassé Theater is een modern gebouw met een in het oog springend golvend dak. Het ontwerp van dit unieke gebouw dateert uit 1955 en is ontworpen door Herman Hertzberger. In het Chassé Theater vind je 3 restaurants, 3 filmzalen en 3 theaterzalen. Jaarlijks trekt het Chassé Theater maar liefst 400.000 bezoekers!

Poort van Breda

We blijven even in Breda, want hier vinden we een excentriek wooncomplex met een enorme toren; De Poort van Breda. In dit enorme appartementencomplex dat is opgeleverd in 2000 bevinden zich 58 luxe appartementen. Het gebouw is ontworpen door de Belgische architect Charles Vandenhove en is in 2001 door de Bredase bevolking uitgeroepen tot het mooiste dan wel meest bijzondere gebouw in de stad over de periode 1997 tot en met 2000! Bovenin de enorme toren zou oorspronkelijk een sterrenwacht komen, maar uiteindelijk is ervoor gekozen om hier een luxe penthouse te bouwen.

Architectonische gebouwen - Poort van Breda

Bron foto: Unsplash.com

Van Dal naast architectonische gebouwen

Wil je tussen het bezoeken heel even uitrusten? Dat kan! In alle steden van bovenstaande architectonische hoogstandjes vind je één van onze winkels. Hier kun je altijd terecht voor een lekker bakje koffie en een stroopwafel! Wil je na het bezoeken van deze architectonische hoogstandjes nog andere bijzondere locaties ontdekken? Bekijk dan zeker onze artikelen over bijzondere havens, bijzondere kastelen en bijzondere museums over auto’s!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: 5x doen | Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: