Home » Mannendingen » 5 tips om nu te beginnen met minimaliseren in huis
5 tips om nu te beginnen met minimaliseren in huis

Heb je moeite om spullen in huis weg te doen? Dan zijn deze 5 tips jouw handvatten om nu te beginnen met minimaliseren in huis. Ervaar hoe fantastisch de rust van een leven met minder spullen is! Deze tips voor het minimaliseren van je huis van Leukegeit.nl laten zien hoe je dit aanpakt.

 

Minimaliseren in huis

Minimaliseren lijkt een beetje iets van nu. Een blog als The Minimalist Baker (zij kookt met maximaal vijf ingrediënten) is razend populair, het boek Opgeruimd van Marie Kondo is een wereldwijde bestseller en ook op soChicken komen dagelijks veel bezoekers die zoekende zijn om hun leven simpeler te maken.

Oké, minimaliseren dus. Wat maakt het dat je zo kunt genieten van minder spullen? Het antwoord is niet eens heel gecompliceerd. Leven met minder spullen maakt je voornamelijk een heel stuk vrijer en je leven steeds leuker. Bedenk eens hoe fijn het is als je:

 • … niet meer verleid wordt door spectaculaire aanbiedingen die je echt niet mag missen;
 • … niet meer door alle papieren hoeft te zoeken naar je laatste salarisstrook;
 • … je niet meer hoeft te wroeten door 35 T-shirts op zoek naar dát ene shirt waar je al dagen naar op zoek bent;
 • … geen onnodige apps meer op je telefoon hebt staan;
 • … geld overhoudt voor nieuwe ervaringen: ga op avontuur, ontmoet inspirerende mensen en bezoek de meest prachtige plekjes op de wereld.

Leven met minder spullen maakt je leven eenvoudiger en daardoor een stuk overzichtelijker en prettiger om in te leven. Door te minimaliseren in je huis creëer je luchtigheid, vrijheid en het bespaart je veel stress en geld. Voer je minimaliseringsslag stap voor stap uit; het hoeft niet in één dag te gebeuren.

Bron foto: Pexels.com

1. Even drogen na het douchen

Heerlijk natuurlijk, zo’n met stoom gevulde badkamer tijdens de koude wintermaanden, maar niet heel erg goed voor de vochtregulatie van de ruimte. Omdat de meeste mensen ook vaak de ramen dichthouden tijdens het douchen, blijft het vocht te lang hangen in de badkamer. Dit kan resulteren in kalkaanslag en op termijn schimmels, wat dan weer niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Elke keer dat je onder de douche vandaan komt even de cabine en kranen afdrogen met een trekker en handdoek kan al helpen deze problemen tegen te gaan.

Verleiding tot het kopen van een aanbieding gebeurt soms, maar een nee-nee sticker op de voordeur beïnvloedt koopgedrag (voornamelijk impulsaankopen) enorm. In de supermarkt zijn twee pakken koffie (omdat ze toevallig in de aanbieding zijn) zó gekocht, en ook bij een winkel als Ikea belandt er soms íets meer in je winkelwagen dan je zou willen. Maar toch is minimaliseren goed te doen, door bij iedere potentiële aankoop af te vragen of het noodzakelijk is. 

Bron foto: Pexels.com

2. Stop met het kopen van nieuwe spullen

Ga niet meer op koopjesjacht op zoek naar nog meer kleding, schoenen en decoratie voor in huis. Leg jezelf op om een paar weken geen nieuwe spullen te kopen. Gewoon even helemaal niets nieuws kopen en evalueer hierna wat je ervan vond. Fijn gevoel? Dat is precies de bedoeling.

Verkopen is ook een goede tactiek. Zet jouw onnodige spullen simpelweg op Marktplaats of geef iets weg aan vrienden/familie of aan de kringloopwinkel. Zo heeft een ander nog iets aan jouw rommel!

Bron foto: Pexels.com

3. Voordelen van minimaliseren in huis

Fantastisch dat je ook die chaos in huis aan kant wilt hebben. Geen overbodige meuk meer in huis, geen prikkels meer om nieuwe spullen te kopen. Wil je nóg meer voordelen waarom een opgeruimd huis zo ontzettend prettig is?

 • Bedenk al het geld dat je overhoudt aan de aankopen die je nu niet meer doet
 • Minimalisme bespaart tijd. In het begin natuurlijk niet; je moet het eerst voor jezelf op een rij hebben. Uiteindelijk bespaart een opgeruimd huis je veel tijd.
 • Keuzestress: wat trek ik vandaag aan? Een keuze maken uit dubbele stapels broeken of een kwart hiervan maakt je keuze een stuk makkelijker.
 • Meer ontspannen: je voelt je meer ontspannen als je in een opgeruimd huis woont.
 • Door te leven met minder spullen in huis heb je misschien wel een hele kamer over in huis. Dat brengt je misschien tot een idee om kleiner te gaan wonen.
 • Meer ruimte om je door je huis te manoeuvreren en dus ook meer rust in je hoofd.

Bron foto: Pexels.com

4. Hoe begin je met opruimen in huis?

Begin nu met het opruimen van je huis. Werk per ruimte en maak voor iedere ruimte drie stapels:

Stapel 1 – Geen twijfel over mogelijk stapel, de dit-wil-ik-zeker-houden-stapel.
Stapel 2 – Twijfelgeval-stapel, kun je na vijf minuten geen reden bedenken waarom je het wilt houden, verplaats het dan naar de wegdoe-stapel.
Stapel 3 – Wegdoe-stapel, 100% zeker dat je het weg wil doen.

En nu?

Nadat je een strenge selectie hebt gemaakt van de spullen die je wilt houden, kun je deze spullen weer een plek in huis geven. Alle andere spullen kun je verkopen, wegdoen of naar een afvalbrengstation in jouw woonplaats brengen.

Het kan overweldigend zijn om in één middag een hele ruimte in huis te willen minimaliseren. Verdeel de taken over meerdere dagen of dagdelen. Neem dus een middag de tijd om de spullen op zolder uit te zoeken en zet de volgende middag alle verkoopbare spullen op Marktplaats.

Bron foto: Unsplash.com

5. Het nut van het bezitten van minder spullen

Weet dat minimaliseren tijd kost. Je huis is niet van de één op de andere dag gehalveerd in het aantal spullen, tenzij je een bulldozer huurt. Gun jezelf de tijd en begin per ruimte om jezelf te bevrijden van al die onnodige meuk in huis.

Sowieso is karnemelk een gigantisch goede vlekverwijderaar gebleken. Altijd handig dus om een pak in huis te hebben!

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Meer van Leukegeit.nl?

Wil jij meer lezen over groen leven, eten, financiën, wonen, reizen en persoonlijke verhalen van Billy? Bezoek dan zeker eens de website van Billy, Leukegeit.nl! Laat jezelf inspireren door de leukste woontips of ontdek een nieuw vegetarisch recept. Heb je financiële hulp nodig of zoek je nog groene raad? Leukegeit.nl heeft het allemaal.

 

Wil jij meer lezen over groen leven, eten, financiën, wonen, reizen en persoonlijke verhalen? Bezoek dan zeker eens de site van Billy, Leukegeit.nl! Van de leukste woontips tot de beste artikelen over groen leven, Leukegeit.nl heeft het allemaal
Geschreven door: Leukegeit.nl

Categorie: Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: