Home » Mannendingen » Fit blijven » 4x Friese sporten
4x Friese sporten

Omdat Van Dal zich vaker noordelijk gaat vestigen, wordt het hoog tijd om nog meer te weten te komen over de prachtige provincie Friesland. We hebben het natuurlijk al eens gehad over typisch Friese lekkernijen en onze ambassadeur Rintje Ritsma komt uit het mooie Lemmer. Wat komt er nog meer uit Friesland? Deze vier Friese sporten!

Architectonische gebouwen - Kemptoren Tilnurg

Bron foto: Unsplash.com

Keatsen (kaatsen)

Keatsen wordt als echte Friese sport gezien, maar het bakermat van de sport ligt in Frankrijk. In Frankrijk wordt de sport ‘Jeu de Paume’ genoemd, wat in het Nederlands ‘spel met de handpalm’ betekent. Bij deze balsport kaats je de bal dus met de handpalm. Dan klinkt keatsen toch leuker. Het doel van het spel? Dat ligt ingewikkeld: In Frankrijk is het doel van het spel terreinwinst, in Nederland speelt men om punten. Hierom zijn de CIJB en de KNKB opgericht. De CIJB (Conféderation International du Jeu de Balle) organiseert alle internationale toernooien samen met de KNKB (Koninklijke Nederlandse Kaatsbond) met als speldoel punten behalen. Bon, wel zo makkelijk.

Fierljeppen (polsstokspringen)

Van origine was fierljeppen helemaal geen sport. Al duizenden jaren werd de polsstok gebruikt om sloten over te kunnen steken, maar zoals met elk transportmiddel werd ook de polsstok ingezet voor competitie (denk maar aan de Formule 1, wielrennen en schaatsen). Wie springt het verst over de breedste sloot? Dit record staat al sinds 2017 vast op naam van Jaco de Groot, die de grote afstand van 22,21 meter gefierljept heeft. Met name in Friesland is het een enorm populaire sport!

Architectonische gebouwen - Evoluon Eindhoven

Bron foto: Unsplash.com

Architectonische gebouwen - Kubuswoningen Helmond

Bron foto: Unsplash.com

Reedriden (schaatsen)

Het kan ook niet anders dan dat we het over schaatsen in Friesland hebben. Nederland heeft het transportmiddel helemaal eigen gemaakt in de sportwereld. Van de Elfstedentocht tot alle medaillewinnaars op de Olympische Winterspelen en internationale toernooien; Friesland domineert op het ijs. Hierbij denken wij natuurlijk aan Rintje Ritsma, die wel 88 medailles in de kast heeft hangen, maar ook de schaatsers van nu zijn niet te stoppen.

Skûtsjesilen (schuitjezeilen)

Skûtsjesilen is ontstaan in de 18e eeuw, waar – vaak houten – vrachtschepen tegen elkaar gingen racen op het water en daarbij eten of geld konden winnen. De markante schepen, of ‘skûtsjes’, zijn in de loop der jaren flink veranderd. Zo zijn ze tegenwoordig niet meer van hout, maar van aluminium. Aan het uiterlijk is echter weinig veranderd, wat het skûtsjesilen jaarlijks toch duizenden bezoekers trekt in de Friese wateren.

Architectonische gebouwen - Poort van Breda

Bron foto: Unsplash.com

Van Dal Drachten

Na het vestigen van een gezellige winkel in Heerenveen hebben wij dit najaar een winkel geopend in het fraaie Drachten. Onze winkel aan de Noorderbuurt 12 ligt vol met onze nieuwe wintercollectie om jouw kledingkast aan te vullen. Daarbij ontvang je altijd 10% klantenkorting en doe je automatisch mee met ons spaarprogramma als je jezelf registreert. Altijd handig en voordelig!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Fit blijven

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: