Na een verfrissende wandeling of tijdens een buitenborrel met vrienden zijn warme, winterse dranken eerder regel dan uitzondering. Maar ook binnen voor de kachel of open haard is een kop warme chocolademelk, appelcider of glühwein een heerlijke manier om de dorst te lessen. Maak deze drie dranken extra bijzonder met deze recepten.

Bron foto: Unsplash.com

10 minuten

Makkelijk recept

2 personen
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 100 gr pure chocolade
- 2 el suiker
- Opgeklopte slagroom
- Cacao poeder of fijngehakte chocolade
- Kleine marshmallows
Warme chocolademelk
Een niet te missen warme, winterse drank is chocolademelk. Het lekkerste is natuurlijk om deze zelf te maken, maar hoe doe je dat? Wij leggen het je uit:
Bereiding:
- Giet de melk in een ruime pan en verwarm deze op medium vuur.
- Terwijl deze verwarmt hak je de chocoladereep in stukken. Voeg deze toe aan de pan.
- Voeg de suiker toe en breng het mengsel al roerende tegen het kookpunt aan. Let op: melk kookt zeer snel over! Draai vervolgens het vuur lager en laat het 5-10 minuten doorkoken.
- Giet de warme chocolademelk in de koppen.
- Top af met een toef slagroom met daaroverheen wat cacaopoeder of gehakte chocolade en kleine marshmallows.

Bron foto: Unsplash.com

20 minuten

Makkelijk recept

2 personen
Ingrediënten
- 300 ml appelsap
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 8 kruidnagels
- 2 tl honing
- 4 tl whisky of bourbon
- 2 tl citroensap
- Appelstukjes
- een satéprikker
Appelcider (Spiced Apple Hot Toddy)
Wie dacht dat Glühwein de enige warme drank is tijdens de winter, had het mis. Deze warme, winterse cocktail op basis van appelsap moét je echt eens proeven.
Bereiding:
- Zet een pan met het appelsap, kaneel, steranijs en kruidnagels op middelhoog vuur en breng het langzaam aan de kook.
- Haal van het vuur af en dek af met een deksel. Laat de kruiden 15 minuten intrekken.
- Haal de specerijen uit de pan en hou het mengsel warm tot gebruik.
- Doe in ieder glas een theelepel honing, twee theelepels whisky en een theelepel citroensap. Meng dit goed door elkaar.
- Vul het aan met het warme appelsap uit stap 1. Garneer met stukjes appel aan een satéprikker en serveer lekker warm!

Bron foto: Unsplash.com

30 minuten

Gemiddeld recept

6 personen
Ingrediënten
- 1 l rode wijn
- 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- Optioneel: 2 el suiker
- 2 steranijs
- Halve citroen
Glühwein
Als je aan de winter denkt, denk je aan glühwein. Ook deze winterse drank kun je zelf maken. Heb je een fles wijn over of een fles die je minder lekker vindt, gebruik die dan voor deze drank.
Bereiding:
- Zet de wijn op in een pan op een laag vuur. Zorg dat de wijn niet aan de kook raakt, want dan verdampt de alcohol en dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn.
- Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe.
- Snijd de citroen en sinaasappel in partjes en voeg deze toe. Hoe meer citroen, hoe zuurder. Hoe meer sinaasappel, hoe zoeter.
- Optioneel: voeg eventueel suiker toe. Hoe zoet je de glühwein maakt is aan jou.
- Laat het geheel vervolgens met deksel op een laag vuur staan om op smaak te komen. Minstens een kwartier, maar langer is nog beter.
Met deze drie recepten kan je de winter trotseren, net zoals je dat met deze vijf dranken in de zomer kon. Welke drank is jouw favoriet? Laat het ons weten!