Home » Mannendingen » 10x leuke weetjes over Malta
10x leuke weetjes over Malta

Wellicht is Malta een van de meest bijzondere (ei)landen in Europa. Als je alleen al naar de foto’s kijkt lijkt het altijd zomer. Dat laten we graag aan je zien terwijl we de nieuwe zomercollectie tonen, die zorgvuldig op Malta is gefotografeerd. Van de bijzondere hoofdstad Valletta tot de unieke kliffen en het heldere water: Malta zit vol verrassingen. Dit zijn 10x leuke weetjes over Malta!

Bron foto: Pexels.com

Ouder dan Egypte

De eerste bewoners op Malta kwamen al in het jaar 5200 v.C aan land. Deze bewoners waren verantwoordelijk voor de zeven megalithische tempels die gebouwd zijn op de drie eilanden Malta, Gozo en Comino. Deze tempels zijn vandaag de dag nog te bezoeken, althans, de ruïnes ervan… De tempels Hagar Qim, Tarxien en Ta’ Hagrat worden gezien als de oudste tempels van Malta en daarbij zijn ze zelfs ouder dan de piramides in Egypte.

Drie eilanden

De staat Malta bestaat uit drie eilanden: het grootste eiland Malta, het veel kleinere eiland Gozo en het onbewoonde eiland Comino. Dit maakt Malta een archipel in plaats van een eiland. Ondanks dat is er ontzettend veel te beleven op de drie eilanden. Malta is het bedrijvigste eiland met veel bezienswaardigheden. Bezoek de hoofdstad Valletta, middeleeuwse stad Mdina, havenstad Marsaxlokk en de prachtige, ongerepte natuur. Gozo is veel gemoedelijker met kleinere plaatsen en minder verkeer en op Comino kan je heerlijk vertoeven aan het mooiste witte strand van Europa.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

De kleinste hoofdstad van Europa

Met een lengte van 1000 meter en een breedte van maar 600 meter, is Valletta de kleinste hoofdstad van Europa. Hoe klein zal je jezelf afvragen? Nou, Valletta past maar liefst 230 keer in Amsterdam. Desondanks hoef je je geen seconde te vervelen in Valletta. Met een tal van bezienswaardigheden, smalle straten en leuke terrassen geniet je iedere dag in deze unieke hoofdstad.

UNESCO

Is Valletta een unieke hoofdstad? Jazeker! Omdat Valletta vol staat met bijzondere bezienswaardigheden is ervoor gekozen om de gehele stad op deze lijst te zetten. Daarnaast zijn ook alle megalithische tempels aan de lijst toegevoegd én het bijzondere Hypogeum. Deze ondergrondse stad wordt ook wel de ‘dodenstad’ genoemd. Dit vanwege de 7000 graven die tot wel 5000 jaar oud kunnen zijn. 

Wil je meer weten over de werelderfgoedlijst van UNESCO? Lees dan dit artikel!

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Autovrij Mdina

Of dit daadwerkelijk een weetje is of een reistip laten we aan jou over. De gehele stad Mdina is namelijk autovrij, met uitzondering van vrachtleveringen en lokale bevolking. Parkeer jouw auto op een van de parkeerplaatsen buiten de stadsmuren en geniet te voet van deze eeuwenoude stad. Zo betreed je deze stad door een oude poort die menig seriekijker herkent uit de hitserie Game of Thrones.

Licht, camera, actie!

Stel: jij zou een middeleeuwse film opnemen. Maak je jouw eigen decor of kies je een plek ter wereld dat jouw ideale filmset al heeft? Precies dat laatste hebben de makers van Game of Thrones, Gladiator, Troy, James Bond en vele anderen gedaan. Malta is de ultieme filmlocatie, waar diverse films en series opgenomen zijn. In het bijzonder zijn er vele films opgenomen in Valletta. Met drie eeuwenoude forten en wat speciale filmeffecten waan je al op een filmset.

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

365 kerken

Voor wie graag kerken bezoekt is Malta een waar walhalla. Malta kent namelijk wel 365 kerken. Zo kan je elke dag van het jaar een andere kerk of kathedraal bezoeken. In een schrikkeljaar bezoek je de Sint-Janscokathedraal gewoon twee keer. Deze kathedraal in Valletta kent, naast een rijke geschiedenis, het prachtige schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper‘ van Caravaggio.

Culturele invloeden

De Maltese geschiedenis kent veel bezettingen. Onder andere de Romeinen, Arabieren, Fransen en als laatst de Engelsen hebben Malta ooit bezet. Pas sinds 1964 is Malta een onafhankelijke staat. Al deze landen hebben hun sporen op het eiland achtergelaten. Maar de meeste sporen vind je terug van de Engelsen. Zo zijn er overal Engelse telefooncellen te vinden en bezit Malta authentieke Engelse tuinen.

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Helderste water van Europa

Het Maltese woord voor strand is Bajja. Dat heeft overigens niks te maken met het feit dat Malta erg veel baaien heeft, wat er verdacht veel op lijkt. Wél staat Malta erom bekend dat het eiland het helderste water van Europa heeft. Voornamelijk op het onbewoonde eiland Comino kan je recht door de zee kijken. Daarnaast vindt er een fenomeen plaats in de Blue Grotto op Malta: door weerkaatsing van de zon neem je magische kleurverschillen op het water waar.

Boten in Marsaxlokk

Het nationale symbool van Malta zijn de gekleurde boten in de haven van Marsaxlokk. Deze vissersbootjes – ook wel Luzzu’s of Dghasja’s genoemd – pronken prachtig in de kleine haven, omringd door kramen waar je de lekkerste en meest verse vis kan bemachtigen. De volgorde van de kleuren bepalen van welke familie het bootje is. Elke boot heeft de ogen van de Egyptische god Osiris op de voorboeg staan. De god van koningschap, wederopstanding en vruchtbaarheid beschermde vissers tegen al het kwaad op open zee.

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: