Home » Mannendingen » 10 weetjes over de Formule 1
10 weetjes over de Formule 1

Op zondag 20 maart gaan de vijf startlichten weer uit voor het 73e seizoen van de koningsklasse van de autosport. Met een nieuw regerend wereldkampioen, ‘nieuwe’ auto’s en maar liefst 23 races op de kalender, belooft het Formule 1-seizoen van 2022 weer een sensatie te worden. Om je alvast warm te maken voor dit stuitende seizoen zetten wij 10 weetjes over de Formule 1 voor je op een rijtje.

10 weetjes over de formule 1

Bron foto: Unsplash.com

De formule

De naam Formule 1 is benoemd naar de eerste regel (lees: formule) die werd geïntroduceerd in de raceklasse: de racewagens mochten maar een bepaald aantal kilo wegen en van een bepaalde grootte zijn. Later zijn hier meerdere regels aan toegevoegd door de autosportbond FIA (Federation Internationale de lAutomobile)

De snelheid

Dat Formule 1-auto’s ongelofelijk snel rijden weet iedereen. Dat is namelijk ook het uiteindelijke doel van de sport; wie als eerst over de finish komt. Waar jij met mazzel binnen tien seconden de 100 km/u aantikt, haalt een Formule 1-auto gemakkelijk de 300 km/u. De Finse coureur Valtteri Bottas (Alfa Romeo, voorheen Mercedes) houdt het record van de hoogste snelheid. In 2016, op het Hermanos Rodríguez circuit in Mexico, reed de Fin een topsnelheid van 372,5 km/u.

De G-krachten

Elke Formule 1-coureur dient een perfecte conditie en spieropbouw te hebben. Ze trainen dagelijks om deze topsport te kunnen blijven beoefenen. Speciaal de nekspieren hebben extra aandacht nodig. In een Formule-auto worden ze namelijk blootgesteld aan hoge gravitatieversnellingen (G-krachten) wat de zwaartekracht omvat. Het laat zien hoeveel druk er op een bewegend voorwerp komt te staan tijdens het versnellen of vertragen. Door het remmen in een bocht halen de coureurs wel 4 tot 6 G. Bij een crash kan dit zelfs makkelijk 50 G zijn. Leuk weetje: in de achtbanen de Python en de Barron 1898 in de Efteling ervaar je 3 G.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

10 weetjes over de formule 1

Bron foto: Unsplash.com

Max Verstappen (Red Bull Racing)

De 24-jarige Nederlandse Red Bull Racing coureur verpulvert record naar record op de racebaan. Hij won zijn eerste Formule 1-wedstrijd eerder dan het behalen van zijn rijbewijs. Hier hebben wij een paar records op een rijtje gezet: Zo is Verstappen de jongste F1-coureur ooit, de jongste coureur die op een podium stond, straalde hij op de meeste podia in één seizoen (18 podia in 2021) en werd hij de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1 (2021).

Sir Lewis Hamilton (Mercedes)

Lewis Hamilton, de grootste concurrent van Max Verstappen, is een Britse autocoureur en zevenvoudig wereldkampioen. Hij mag zich sinds 15 december 2021 ‘Sir’ noemen omdat hij op Windsor Castle geridderd werd door Prins Charles. Deze eer heeft hij gekregen door zijn inspanningen in de sport en zijn opkomen voor verschillende maatschappelijke thema’s als Black Lives Matter en de mensenrechten in Qatar.

Nieuwe auto’s?

Voor het nieuwe seizoen gaat er geracet worden met nieuwe auto’s. De twee grootste aanpassingen: de wielen en de vleugels. De wielen gaan van 13 inch naar 18 inch, dit is voor de uitstraling en veiligheid; auto’s krijgen zo minder snel een klapband en kunnen langer rijden op één setje banden. De vleugels zijn groter om de zogenoemde ‘dirty air’ te verminderen: de vuile lucht wordt verminderd zodat auto’s makkelijker op elkaar kunnen aansluiten. Bumperkleven is toch niet goed? In de Formule 1 wel. Hierdoor kunnen de auto’s meer tempo maken en makkelijker inhalen, wat het spelletje weer spannender moet maken.

10 weetjes over de formule 1

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

E10 tanken

De term E10 komt niet vreemd voor bij autobezitters. De meeste personenauto’s rijden namelijk op E5 of E10 (voorheen Euro 95 of Euro 98). Wist je dat een Formule 1-auto op precies dezelfde brandstof rijdt? Bij deze! Het doel van de FIA is om duurzamer te worden. E10 brandstof is daar een onderdeel van. E10 bevat 10% bio-ethanol, wat minder schadelijk is voor het milieu. E5 bevat, zoals je zou verwachten, 5% bio-ethanol.

Langste seizoen ooit

Het kortste Formule 1-seizoen ooit telde zeven races. Dat was het allereerste seizoen dat in 1950 verreden werd. Met 23 races op de kalender, verspreid over vijf verschillende continenten, wordt aankomend seizoen het langste raceseizoen ooit. Zet hiervoor 2, 3 en 4 september in je agenda, want dan wordt namelijk, in Zandvoort, de GP van Nederland gereden. Bekijk hier de gehele kalender.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Van Dal mannenmode

Van Dal op het circuit

Ja, echt waar: de voormalige eigenaar van Van Dal herenkleding, Ad van Dal, heeft ook geracet. Hoewel niet in de Formule 1, deed zijn toenmalige teamgenoot dat wel. Jan Lammers, die in 1972 zijn Formule 1-debuut maakte, reed net als Ad van Dal de auto Simca 1000 Rallye 2 met Van Dal als sponsor. Bekijk hier de volledige tijdlijn van Van Dal.

In je spijkerbroek

Veiligheid is een van de belangrijkste elementen van deze sport, waarbij coureurs met meer dan 300 km/u over het circuit racen. Ook hier is veilige kleding belangrijk; een geavanceerde helm en een brandwerende overall. Hier werd in het verleden geen rekening mee gehouden; racers reden gewoon rond in hun alledaagse spijkerbroek. Dat is natuurlijk prima als je een automuseum bezoekt, maar dat is in een raceauto niet aan te raden.

Wie denk jij dat er in 2022 kampioen wordt? Laat het ons weten!

10 weetjes over de formule 1

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: