Home » Puzzelen » 10 tips voor het oplossen van een Zweedse Puzzel
10 tips voor het oplossen van een Zweedse Puzzel

Rond de jaren vijftig verscheen de Zweedse Puzzel voor het eerst in de krant. Deze krant heette Dagblad Berlingske, een soort Brabants Dagblad, maar dan voor de stad Kopenhagen. Inderdaad… Eigenlijk moet het een Deense Puzzel heten. Vanwege de enorme populariteit in heel Scandinavië werd de term Zweedse Puzzel gebruikt. Misschien dat het daarom zo’n breinbreker is? Ben jij dol op deze breinbrekers? Dan zijn deze 10 tips voor het oplossen van een Zweedse Puzzel iets voor jou!

Zweedse Puzzel vs. Kruiswoordpuzzel

Hoewel beide puzzels erg veel op elkaar lijken, zit er daadwerkelijk een verschil in de twee. In beide gevallen dien je een antwoord, synoniem of betekenis in te vullen, echter ligt het verschil in de vraagstelling. In een Zweeds raadsel is er minder ruimte voor omschrijvingen, dus bestaan de hints meestal uit één of twee woorden. Het vereist het vinden van synoniemen, in tegenstelling tot een kruiswoordraadsel waar cryptische omschrijvingen gebruikelijker zijn.

Zoethout

Bron foto: Unsplash.com

Tip 1: Begin met de korte woorden

Korte woorden zijn natuurlijk gemakkelijker dan langere woorden. Begin met de antwoorden van twee of drie letters om zo jouw puzzel al wat vorm te geven

Tip 2: 3-, 4-, en 5-letterwoorden

Nadat je de kortste woordjes uit de puzzel ingevuld hebt, ga je naar de woorden die wat groter zijn. Misschien is er al één letter ingevuld, en anders weet je het antwoord misschien wel.

Haknougat

Bron foto: Unsplash.com

Tip 3: Kruis erdoor

Als het goed is heb jij nu alle woorden tot en met de 5-letterwoorden ingevuld, ga daarna opzoek naar kruisende onopgeloste antwoorden. Misschien schiet het antwoord je te binnen.

Tip 4: Let op unieke letters

Er zijn weinig woorden die eindigen op een Z of V. Volgens Ric zijn vaak Pilav, Hiv of afkortingen daarvan voorbeelden. Ook zijn er niet veel woorden met zowel een A als een O, meestal is “Atol” zo’n voorbeeld, wat verwijst naar een koraaleiland. Die krijg je als bonus, helemaal gratis!

Stroopsoldaatjes

Bron foto: Unsplash.com

Tip 5: y, ij of i-j

Ken je dat vervelende gevoel dat je nét een antwoord wilt invullen en je hebt net een letter of vakje over? Voorkom dit bij de letter ‘ij’ (lange ij): deze letter schrijf je te allen tijde in één vakje.

Tip 6: Herken patronen

Let op veelvoorkomende patronen, zoals veelvoorkomende voorvoegsels of suffixen, en gebruik ze om woorden te raden.

Wat is een suffix?

Een suffix is een taalkundige term dat verwijst naar een achtervoegsel dat aan het einde van een woord wordt toegevoegd om de betekenis of grammaticale functie te veranderen. Bijvoorbeeld: “-heid” in “vrijheid,” “-in” in “koningin” en “-ij” in “bakkerij”

Salmiak pastilles

Bron foto: Unsplash.com

Tip 7: Raadpleeg een puzzelwoordenboek

Niet alleen geeft het je de oplossing, maar het leert je ook iets nieuws. Het is een geweldig gevoel om telkens weer een nieuw woord in te vullen. Bovendien kun je altijd een familielid of vriend om hulp vragen, wat het nog leuker maakt om samen te puzzelen.

Tip 8: Leer associaties maken

Buiten dat dit je helpt met de Zweedse Puzzel, is dit goede hersentraining. Een veer kan een pluim zijn, maar ook een veerboot. Een bos is een plaats met bomen, maar Jeroen… is eveneens een vraag.

Inpaktips Van Dal mannenmode

Bron foto: Unsplash.com

Tip 9: Kijk naar het thema

Vaak hebben puzzels een thema. Bedenk woorden dat bij het thema kan passen. Zo gaat onze huidige Zweedse Puzzel over grammatica (kleine tip)

Tip 10: Neem pauzes

Als je vastzit, neem dan even pauze en kom later terug op de puzzel. Soms helpt het om met een frisse blik te kijken en nieuwe oplossingen te vinden.

Puzzelen bij Van Dal

Heb je met deze tips je Zweedse Puzzel kunnen oplossen? Gefeliciteerd! Houd zeker onze puzzelpagina en ons magazine in de gaten! Wellicht wordt hier binnenkort een cryptogram puzzel geplaatst en weet jij met onze tips deze puzzel als eerst op te lossen. Wij wensen je veel puzzelplezier toe!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Puzzelen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: