Home » Puzzelen » 10 tips voor het oplossen van een sudoku
10 tips voor het oplossen van een sudoku

Ben jij weleens vastgelopen op de (online) sudoku uit ons magazine? Dat is helemaal niet zo gek! Het oplossen van een sudoku kan namelijk best lastig zijn. Er is ook niet echt één ultieme tip om elke sudoku te kunnen oplossen. Toch hebben wij een diepe duik genomen in de wonderlijke wereld van deze denksport en ontdekten we 10 tips voor het oplossen van een sudoku. Hiermee maak je van jezelf een ware sudokumeester!

Zoethout

Bron foto: Unsplash.com

Tip 1: Gebruik een potlood

Het gebruiken van een potlood tijdens het oplossen van een sudoku kan erg handig zijn. Het maken van fouten hoort onlosmakelijk bij het puzzelen;  met een potlood kan je deze fouten makkelijk ongedaan maken. Hierdoor wordt je puzzel geen rommeltje en kan je deze makkelijker oplossen. Sudoku is een puzzel waarbij negen blokken van 3 x 3 vakken in te zien zijn. In elk vak moet een cijfer van 1 t/m 9 staan, waarbij elke kolom en elk blok van 3 x 3 vakken de cijfers 1 t/m 9 eenmaal voorkomen. Je kan je voorstellen dat dat anders veel gekras met een pen oplevert.

Haknougat

Bron foto: Unsplash.com

Tip 2: Oefen met makkelijke sudoku’s

Oefening baart kunst, ook bij sudoku’s! In sudokuboeken staan verschillende moeilijkheidsgraden. Om deze reden is het belangrijk om te oefenen met makkelijkere sudoku’s alvorens je gaat beginnen aan moeilijkere sudoku’s. Op deze manier bouw je een goede basis op en raakt je geest steeds behendiger.

Stroopsoldaatjes

Bron foto: Pexels.com

Tip 3: Gebruik de blok, rij, kolom tactiek

Afijn, een gouden tip om elke sudoku op te lossen is er niet. Er is echter wel een tactiek die het oplossen van een sudoku een stuk makkelijker kan maken, namelijk de blok, rij, kolom tactiek. Bij deze tactiek kijk je eerst of er een blok is waar je een cijfer kan invullen. Vervolgens kijk je of er een rij is waar je iets kan invullen en daarna kijk je of je een kolom kan invullen. Door deze tactiek steeds te herhalen wordt het oplossen van een sudoku een stuk eenvoudiger.

Tip 4: Zoek naar rijen, kolommen en blokken die al bijna helemaal ingevuld zijn.

Deze tip is misschien redelijk logisch, maar het wordt nog vaak vergeten. Het invullen van bijna volle rijen, blokken en kolommen zorgt ervoor dat de puzzel steeds makkelijker wordt. Het invullen van deze getallen zorgt er namelijk voor dat andere blokken, rijen en kolommen beter te beredeneren en berekenen zijn.

Salmiak pastilles

Bron foto: Unsplash.com

Tip 5: Maak aantekeningen

Het maken van aantekeningen bij het oplossen van een sudoku is essentieel. Door de vele getallen en opties kan het best eens gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het maken van aantekeningen kan helpen dit te voorkomen. Zo kan je aan het einde van een rij een paar (mogelijke) getallen opschrijven die wellicht in een vakje passen. Wanneer je de puzzel verder oplost zal je erachter komen dat sommige van deze getallen niet in te vullen zijn, welke je vervolgens weggumt en kunt vervangen door andere getallen.

Inpaktips Van Dal mannenmode

Bron foto: Unsplash.com

Tip 6: Wees geduldig

Het oplossen van een moeilijke sudoku kan flink wat tijd in beslag nemen. Je moet er daarom niet vanuit gaan dat je een sudoku binnen vijf minuten oplost. Lang bezig zijn met het oplossen van een sudoku heeft ook zijn voordelen. Zo zorgt de uitdaging ervoor dat jij je hersenen traint en dat is precies wat sudoku zo goed voor je maakt!

Tip 7: Kijk tijdens het invullen regelmatig de sudoku na

Een fout in een sudoku is snel gemaakt. Kijk daarom tijdens het maken van een sudoku regelmatig of je ergens de mist in bent gegaan. Op deze manier voorkom je dat je verder werkt met eerder gemaakte fouten en kun je je richten op hetgeen wél juist is.

Inpaktips Van Dal mannenmode

Bron foto: Unsplash.com

Tip 8: Probeer zo min mogelijk te raden

Zo nu en dan moet je raden om een sudoku op te lossen. Probeer dit toch zo veel mogelijk te vermijden. Een gok kan makkelijk fout zijn, waardoor je doorwerkt met een of meerdere foute getallen. Hierdoor wordt het oplossen van een sudoku nog moeilijker dan het al is. Zie gokken dus uitsluitend als je laatste redmiddel!

Tip 9: Geef niet op!

Succes is de optelsom van falen, ook bij sudoku’s. Bij het oplossen van een sudoku zal je zo nu en dan vastlopen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat je niet opgeeft. Het maken van fouten hoort namelijk bij het leerproces.

Tip 10: Geniet ervan!

De laatste en misschien wel belangrijkste tip is genieten. Het oplossen van een sudoku is een lastig proces en daarom is het belangrijk om voldoening uit het invullen van het laatste vakje te halen. Geniet hiervan en wees trots op je prestatie!

Puzzelen bij Van Dal

Heb je met deze tips je sudoku kunnen oplossen? Gefeliciteerd! Houd zeker onze puzzelpagina en ons magazine in de gaten! Wellicht wordt hier binnenkort een sudoku puzzel geplaatst en weet jij met onze tips deze puzzel als eerst op te lossen. Wij wensen je veel puzzelplezier toe!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Puzzelen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: