Home » Eropuit » 10 bijzondere monumenten in Nederland
10 bijzondere monumenten in Nederland

Stap terug in de tijd en ontdek de verborgen verhalen die onze geschiedenis hebben vormgegeven. Op 9 september viert Nederland Monumentendag, een betoverende gelegenheid om de pracht van cultureel erfgoed te omarmen. Van majestueuze kastelen tot charmante molens. Dompel jezelf onder in de architecturale schatten en bewonder de levendige herinneringen die in elke steen zijn gebeiteld. Monumentendag: Heb jij deze 10 bijzondere monumenten in Nederland al bezocht?

Bron foto: Unsplash.com

1 – Domtoren in Utrecht

De Domtoren in Utrecht is niet alleen de hoogste kerktoren van Nederland, maar ook een levendig symbool van eeuwenoude geschiedenis en architectonisch meesterschap. Met zijn majestueuze aanwezigheid en adembenemend uitzicht verbindt het verleden en het heden op indrukwekkende wijze.

Bron foto: Unsplash.com

2 – Amsterdam

Onze trotse hoofdstad kan bijna in één adem benoemd worden met een waslijst aan bijzondere monumenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Anne Frank Huis, Paleis op de Dam, het Rijksmuseum en als laatst Nationaal Monument op de dam.

Bron foto: Van Dal mannenmode

3 – De Zaanse Schans

Ten noorden van Amsterdam wordt je betoverd met Nederlandse historie. Een openluchtmuseum met traditionele Zaanse houten huizen, molens en ambachtelijke werkplaatsen. Leuk weetje: in het jaar 2020 heeft Van Dal zijn fotoshoot gehouden op deze betoverende locatie.

Bron foto: Unsplash.com

4 – Kasteel ter haar

Vraag een kind om een kasteel te tekenen en je krijgt Kasteel ter Haar. Dit excentrieke, sprookjesachtig kasteel met prachtige tuinen kan niet ontbreken op deze lijst. Gelegen in de bossen langs Woerden kan je eveneens prachtig wandelen en heb je fantastische fietsroutes.

Bron foto: Unsplash.com

5 – Woudagemaal

Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld staat zowel op de UNESCO-werelderfgoedlijst als in het Friese Lemmer. Wat nog meer uit Lemmer komt: Onze ambassadeur Rintje Ritsma!

6 – Kasteel Bouvigne

Een statige en stenen constructie te midden van cineastische grachten. Om je niet alleen met zuidelijke gezelligheid te omringen, maar ook met een kasteel uit de 15e eeuw, breng je een bezoekje aan het Bredase Kasteel Bouvigne.

Meer bijzondere kastelen in Nederland vind je hier!

Bron foto: Unsplash.com

7 – De Efteling

In het Brabantse Kaatsheuvel wordt je betovert in de wereld vol wonderen in themapark de Efteling. Dit grootste pretpark van de Benelux heeft meerdere jaren op rij de prijs in ontvangst mogen nemen voor mooiste park ter wereld. Geen wonder dat dit park bestempelt mag worden als bijzonder monument in Nederland.

Bron foto: Richard Theunisse

8 – Van Nellefabriek

Sigarettenfabrikant Van Nelle vond zijn staanplaats aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Het in 1927 gebouwde complex was toentertijd een van de meest moderne gebouwen van Nederland en daarom mag ook dit gebouw plaatsnemen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Bron foto: Unsplash.com

9 – Nationaal monument Kamp Vught

Kamp Vught in Noord-Brabant blijft een aangrijpend herdenkingsmonument en museum, een tastbare herinnering aan de grimmige geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het bewaart verhalen van moed en lijden, en herinnert ons aan het belang van vrede en vrijheid.

Architectonische gebouwen - Evoluon Eindhoven

Bron foto: Unsplash.com

10 – Evoluon in Eindhoven

Net buiten de ring van Eindhoven vind je een uniek architectonisch hoogstandje: Evoluon. Dit futuristische gebouw lijkt op een UFO en is ontworpen door architecten Louis Kalff en Leo de Bever. Meer architectonische hoogstandjes vind je hier.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: 5x doen | Bijzondere plekken | Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: